2009. április 30. 06:14

Csoportos létszámleépítésről szóló konzultáció kezdődött az MTI Zrt. menedzsmentje és a társaság üzemi tanácsa (üt) között. A létszámcsökkentés mértékéről és a leépítés által érintett területekről Vince Mátyás, a távirati iroda elnöke a Napi Gazdaságnak egyelőre nem tudott részleteket mondani. Az MTI Zrt.-nél jelenleg 364-en dolgoznak, az üt-nek megküldött konzultációs felkérésben a társaság vezetése 42 dolgozó elbocsátását irányozta elő. A dokumentum szerint az elbocsátásokra június 15. és július 15. között kerülne sor, írja a Napi.

A közmédiumoknak juttatott állami támogatások mértékének csökkentéséről szóló sajtóhírek és az MTI állami támogatása kapcsán Vince Mátyás a Napinak leszögezte: egyelőre nincs tudomásuk a támogatás csökkentésére irányuló kormányzati tervekről. Azt az MTI elnöke ugyanakkor leszögezte, hogy a társaság a médiatörvény szerint nem tartozik a közmédiumok közé.

A Magyar Közlönyben megjelent, a költségvetési törvény vonatkozó juttatásait taglaló tájékoztatás szerint az MTI tavaly 2,475 milliárd forint állami támogatásban részesült, az idén pedig 2,738 milliárd forintot kap a központi költségvetésből.

Az MTI saját bevételei reálértékben nem emelkedtek 2008-ban, az idei tervben az értékesítési árbevétel 8 százalékos csökkenésével számol a társaság. A kereslet visszaesése szinte minden piaci szegmensre jellemző, ezek között üdítő kivételeknek csupán az internetes piac, illetve az archív fotók értékesítése bizonyult - mondta el Vince.

Az Index értesülései szerint az MTI szüneteltetheti vagy akár meg is szüntetheti néhány, a törvényben nem feladatul előírt szolgáltatását. A leépítésekről szóló végső döntés hiányában azonban erről Vince nem árult el részleteket. Azt ugyanakkor kifejtette: az MTI Zrt. nemcsak a bérköltségekkel igyekszik takarékoskodni, hanem más területeken is erőfeszítéseket tesz a költségmérséklésre, így például szóba kerülhet a reprezentációs és távközlési kiadások csökkentése is - írja a Napi.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!