<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Közel nyolc százalékkal csökkent Európában a új autók értékesítése, ez egymillió darabbal kevesebb eladott járművet jelent, mint amennyi 2007-ben gazdára talált.

Tavaly 7,8 százalékkal csökkent az eladott új autók száma Európában 2007-hez képest, Magyarországon a visszaesés mértéke 10,6 százalékos volt - derül ki a Jato Dynamics nemzetközi autóipari piackutató cég legfrissebb kimutatásából. Összesen több mint 1 millió darabbal kevesebb új autó fogyott tavaly Európában, ami meghaladja egy autógyár egy éves termelését - derül ki a közleményből.

Az eladott autók számának csökkenése május óta folyamatos volt. A közlemény szerint az erős évindulás kezdetben bizakodásra adott okot, de májusban már érezhető volt az ősszel kirobbanó globális válság előszele. A második félévben 14,5 százalékos volt a visszaesés 2007 azonos időszakához képest.

A válság hatására decemberben az európai piac 17,8 százalékkal, 196.337 darabbal csökkent 2007 decemberéhez képest. A decemberi csökkenés mértéke még mindig enyhébb volt, mint novemberben. Magyarországon decemberben 25,5 százalékos visszaesést mértek 2007 decemberéhez képest.

A legnépszerűbb típus Európában továbbra is a Volkswagen volt tavaly, ezt követte az Opel/Vauxhall, majd a Ford.

Tavaly arányaiban a legtöbb új autót Szlovákiában adták el, a növekedés mértéke 16,4 százalékos volt, 11,7 százalékos növekedéssel Finnország áll a második helyen, a harmadikon pedig, 8,2 százalékkal Lengyelország. A legnagyobb visszaesést Izlandon mérték, itt az eladott új autók száma 2007-hez képest 43,3 százalékkal csökkent. Lettországban 39,5 százalékos, Spanyolországban pedig 27,8 százalékos mérséklődés volt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.