2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A fővárossal már elindultak a tárgyalások.

Jövő évi 10 százalékos tarifaemelésre tett javaslatot a fővárosnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - hangzott el a Taxis Expo sajtótájékoztatóján. A kérést már eljuttatták a hivatalnak, a tárgyalások elkezdődtek, a megállapodásra az év végéig szeretne sort keríteni a BKIK - mondta Dudás Zoltán, a kamara VI. közlekedési osztályának vezetője. (Cikkünk az előzményekről itt olvasható.)

Kérdésünkre elmondta, hogy a 10 százalék megfelelő mérték az elmúlt években tapasztalt költségnövekedés fedezetére. A taxis tarifa hatósági áras, vagyis az önkormányzat határozza meg, hogy mennyit kérhetnek az utastól a fuvar során. Ez jelenleg 280 forint kilométerenként (amire rájön a 450 forintos alapdíj, valamint a percenkénti 70 forintos várakozási díj, ha szükség van rá).

Dudás szerint a hatósági áras szabályozás megfelelő piacszabályozó eszköz, az utasok igénylik, ezért nem gondolkodnak a megváltoztatásán, vagyis a visszatérésen a klasszikus piaci ármegállapításhoz.

Az eseményen - a tervekkel ellentétben - végül nem jelentek meg a főváros képviselői. Pedig érdekes lett volna meghallgatni a véleményüket a kérelemről. Jelen volt viszont Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki az erre vonatkozó felvetésekre hangsúlyozta, hogy az árszabályozás nem a kormány, hanem a főváros hatásköre.

A tarifaemelési kérelem elfogadását vélhetően befolyásolja, hogy jövőre országgyűlési választást tartanak. Az erre vonatkozó kérdésünkre Dudás kifejtette, hogy a döntéshozatali folyamat során ki fog derülni, a taxisok vagy a fővárosi polgárok szempontjai az erősebbek.

A Taxis Expo közönsége szerint azonban ha valamikor, akkor most van esély a kérelem befogadására. A folyosói beszélgetések arról szóltak, hogy jövőre ugyan országgyűlési választást tartanak, de 2019-ben önkormányzatit, ami sokkal inkább húsba vágó a városvezetés részére.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.