Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A bérterhek növekedésével a cégek vagy megszorítanak, vagy pedig alternatív módon igyekeznek motiválni dolgozóikat 2007-ben. Utóbbi esetben a juttatási gyakorlatban előtérbe kerülhetnek a cafeteria-rendszerek. Az mfor.hu a béren kívüli juttatások megszigorított szabályozásának hatásáról, a vállalati étlap összeállításának trükkjeiről és az utalványpiaci trendekről kérdezett szakembereket.

Milyen utalványok lesznek idén a legnépszerűbbek?

A legnépszerűbbek természetesen az adómentesen adható juttatások, hiszen az ilyen szolgáltatások után a társaságoknak nem kell adót, járulékot fizetniük. Maximum a szolgáltatást nyújtó cég jutaléka terheli meg a vállalati kasszát.

A bérlet is hódít majd

A szakember szerint azonban a cafeteria-rendszert mindenképpen szükséges "cégre szabni", hiszen a dolgozók igényei - életkortól és beosztástól függően - nagyon eltérőek. Emellett a vállalatok helyi és nemzetközi szintű kompenzációs politikájától függően is változhatnak ezek az elemek.

A trendek alapján - a legkedveltebb étkezési utalványok mellett - továbbra is népszerűek lesz majd a munkába járáshoz használt helyi bérlet biztosítása és az otthoni internet-szolgáltatás. Várhatóan - a közeljövőben megjelenő egyéb szabályozásoktól függően - növekedni fog az üdülési és az utazási csekk felhasználása is.

Az egészségpénztári szolgáltatásokra azonban sajnos jelentősen csökkenni fog az igény. Ennek oka, hogy ez év közepétől már csak egészségmegőrzésre lehet majd adómentesen felhasználni a befizetett összegeket. Így azon túl, hogy az egészségügyi támogatások adómentessége jelentősen csökken, az igénybe vehető szolgáltatások köre is nagymértékben módosul.

Több helyen válthatjuk be a csekkeket

Bessenyey Bálint szerint a céges utalványok beszerzése egyszerű, felhasználása széles körű és kevés adminisztrációval jár. Ráadásul alkalmazása esetén sokkal jobban tervezhetővé válnak a személyi jellegű költségek a munkaadó számára.

A cégvezető szerint folyamatosan bővül mind a szolgáltatások, mind az elfogadóhelyek listája. Tavaly év végén például bevezettek egy olyan ajándékutalványt, amellyel egyszerre négy termékkörből lehet válogatni: műszaki és lakberendezési cikkek, könyv és szabadidő, ruházati termékek, kozmetika, illetve vegyi áru és egészség.

A cégcsoporton belül alkalmazott nemzetközi gyakorlat szerint utalványaik mindig tárgyév december 31-ig felhasználhatóak, az utolsó negyedévtől azonban már a következő év végéig érvényes utalványokkal dolgoznak. Emiatt azután minimális az ebben a formában kapott fel nem használt juttatások értéke.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.