2001. február 28. 11:00

A kormány tavaly decemberben döntött több mint 100 milliárd forintnyi költségvetési többletbevétel idei felhasználásáról, aminek parlamenti jóváhagyására a 2000. évi zárszámadási törvényben kerülhet sor.

A kormány tavaly decemberben döntött több mint 100 milliárd forintnyi költségvetési többletbevétel idei felhasználásáról, aminek parlamenti jóváhagyására a 2000. évi zárszámadási törvényben kerülhet sor - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén.

Az államtitkár elmondta: a többletbevételek nagy része olyan társadalmi csoportokhoz került, amelyek a kormány gazdasági programjában prioritást élveznek. A nyugdíjak emelésére ebből az összegből 15 milliárd forintot, a közszféra alkalmazottainak béremelésére pedig 25 milliárd forintot fordítottak.

Szekeres Imre, a bizottság szocialista elnöke törvénytelennek nevezte a többletbevételek parlamenti felhatalmazás nélküli elköltését. Úgy vélte, hogy ezzel az elszámolással a kormány meghamisítja az államháztartás mérlegét. Az ellenzéki képviselő jelezte, hogy az infláció alakulására tekintettel a kormány számításai alapján több mint 200 milliárd forint többletbevétellel kell számolni. Emlékeztetett: akkor az ellenzék javasolta, hogy ennek egy részét adócsökkentésre fordítsa a kabinet, vagy felhasználásáról az Országgyűlés döntsön.

A bizottsági elnök szerint az alacsonyan tartott inflációs várakozások miatt a közszféra elesik jogos bérnövekedésének egy részétől. Csúcs László független, és Bauer Tamás szabad demokrata képviselő is azt kifogásolta, hogy a kormány inflációs célkitűzése irreálisan alacsony.

Szekeres Imre javasolta, hogy a bizottság kezdeményezze az államháztartási törvény módosítását úgy, hogy ha többletbevétel jelentkezik az első fél év végéig, annak felhasználásáról az Országgyűlés döntsön. Javaslatát 12 szavazattal, 11 ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította a bizottság.

Tállai András az ülésen azt mondta, hogy a további nyugdíj-kiegészítésről még nincs kormánydöntés, ám valószínűnek tartotta, hogy egyszeres korrekcióban részesülnek a nyugdíjasok.

A pénzügyi tárca államtitkára beszámolt a pénzügyi szabályozó rendszer átalakításáról is. Elmondta: az Államadósságkezelő Központ Rt. március 1-jével válik ki a Magyar Államkincstárból, és 100 százalékos állami tulajdonú részvénytársaságként folytatja működését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.