<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 108 millió euró lehet a tétje a moszkvai Luzhniki stadionban szerda este megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája döntőnek. A finálé győztes csapata elsősorban játékosállományának értéknövekedéséből, a kupával járó díjazásból, a szponzori szerződésekből valamint a televíziós közvetítési díjakból remélhet jelentős bevételt, de a vesztes csapatnak sem kell szégyenkeznie: számukra 38 millió eurót hozhat a „kudarc”, derül ki a MasterCard megbízásából készült tanulmányból.

A teljes BL sorozat bevételét nézve még látványosabb a leendő kupagyőztes mérlege. A kutatást irányító Simon Chadwick sport-gazdasági szakértő szerint a döntős csapatok – így a Manchester United és a Chelsea - már a finálé előtti BL szereplésből is 38 millió eurós bevételt könyvelhetett el. Ennek megfelelően a moszkvai döntő győztese összesen 146 millió euró pluszban zárja majd a bajnokságot.

A 2007-es BL döntő tétje kevesebb volt. Athénban mindössze 100 millió eurós bevétel reményében csapott össze az akkori két döntős, az AC Milan és a Liverpool. A jelentős summát végül a “Rossoneri” néven is emlegetett olasz csapat vihette haza.

”Egy győztese már biztosan van a mérkőzésnek - mondja Chadwick - ez pedig az orosz főváros.” A kutató szerint Moszkva mintegy 44,5 milliós bevételt remélhet, jóllehet a görög fővárosnak 2007-ben még be kellett érnie 26 millió euróval.

Rövid távon Moszkva bevételének legnagyobb része a foci-rajongók különböző vendéglátóhelyeken, üzletekben, szállodákban, helyi látványosságoknál, fogadó irodákban esedékes vásárlásaiból származik, de hosszú távon a város profitálhat a növekvő turizmusból és abból, hogy nagyobb eséllyel rendezhet hasonló ‘mega rendezvényeket’ a jövőben.

A MasterCard megbízásából készült kutatás szerint körülbelül 42 ezer drukker utazik a szigetországból az orosz fővárosba és több mint 20 millió brit követi majd otthonról a mérkőzést. A döntőt világszerte mintegy 100 millióan látják majd.

A megnövekedett igények miatt a Malév harminc százalékkal növelte szerdai, Moszkvába tartó gépének kapacitását. 

Simon Chadwick szerint a 2008 UEFA Bajnokok ligája nem csupán a legnagyobb díjazású klub bajnokság a kontinensen, de üzleti hatása - mely mindent összevetve 267 millió euróra tehető - egy rangra emeli a világ legnagyobb sporteseményeként számon tartott Superbowllal, az NFL amerikaifutball-bajnokság döntőjével.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.