2007. március 1. 07:21

A jövő héten az egészségügyi miniszter nyilvánosságra hozza az áprilistól felálló új kórházi struktúrát – tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára. Az esetleges létszámleépítésekre a központi költségvetésből nyújtanak fedezetet, az ehhez szükséges összegnek nincs felső határa – állítja az államtitkár. Egyes szakmai számítások szerint ezernél több orvos elbocsátása várható.

Több ezer kórházi dolgozó elbocsátása várható, köztük ezernél is több orvosé. Ez utóbbiaknak a 20-25 éves munkaviszony után fejenként 2-3 millió forint végkielégítés jár. Szakértők valószínűnek tartják, hogy a munkahelyüket elvesztők - ha később visszaszivárognak is az egészségügy más területeire - áprilistól mindenképp felveszik a végkielégítést, mert megéri.

A Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, Varga Ferenc szerint több milliárd forintra tehető az egészségügyi intézményrendszer átalakításával összefüggő, az egyes kórházi osztályok megszüntetésével, költöztetésével, a dolgozók mobilizálásával kapcsolatos kiadás, amit sem az intézmények, sem a tulajdonosok nem tudnak előteremteni. Horváth Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta: államigazgatási egyeztetéseket folytatnak arról, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő dolgozók kedvezményes lakásvásárlási hitelt kapjanak, ez segíti a letelepülésüket.

Átképzéssel segítene a kormány

A kórházszövetséget az is foglalkoztatja, hogy mi lesz a jelenlegi intézményükben feleslegessé váló szakorvosokkal. A tárca az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) együttműködve erre is készül - mondta Horváth Ágnes. Felmérik, hogy az ország egyes kórházi osztályain hány és milyen szakképzettségű orvosra, szakdolgozóra van szükség. Az egyes szakmákban fölöslegessé válóknak lehetővé teszik, hogy átmenetileg más szakterületen folytassák a gyógyítást, de vállalniuk kell az átképzést. Az ehhez szükséges forrásokat a Nemzeti Fejlesztési Terv garantálja.

Az államtitkár azt reméli, hogy a száznál több tartósan betöltetlen háziorvosi praxisba is lesznek jelentkezők a kórházakat elhagyó orvosok közül. A praxisokat nem szükséges megvásárolniuk, csupán pályázniuk kell a települési önkormányzatoknál a betöltésükre - áll a Világgazdaság cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.