2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közalkalmazottak magasabb vezető, illetve vezető beosztását, és a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatását is módosítja az a törvényjavaslat, amelyet Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter terjesztett pénteken a parlament elé, és amelynek a szövege olvasható az Országgyűlés honlapján.

Négy törvényt is módosít az a javaslatcsomag, amelyet Lamperth Mónika nyújtott be pénteken. A közalkalmazotti törvény előírása alapján a közalkalmazott ma is magasabb vezető, illetve vezető beosztás ellátásával bízható meg. A módosítás felhatalmazza a minisztert arra, hogy meghatározza azokat a munkaköröket, amelyekben magasabb vezetői, illetve vezetői munkaviszonyt kell létesíteni.

Ez a lehetőség jövő év július 1-én nyílik meg, és feltétele, hogy a közalkalmazott a kinevezése szerinti munkaköre mellett töltse be a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztást. Ha a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztás határozott időtartamú, de a "mögöttes" közalkalmazotti jogviszony határozatlan idejű, akkor ez utóbbi nem alakul át határozott idejűvé.

A munka törvénykönyvének módosítása tartalmazza azt a szabályt, amely szerint a magasabb vezetői munkakört betöltő közalkalmazott csak pályázat útján juthat ehhez a beosztáshoz.

A prémium évek programról szóló törvény módosítása a közszférában indított prémium évek program, valamint a különleges foglalkoztatási állomány szabályait kiterjeszti azokra, akik 2006. június 30-án közigazgatási, vagy helyettes államtitkári kinevezéssel rendelkeztek.

Módosul a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény is. Jelenleg aki hátrányos helyzetű személyt foglalkoztat, az 50 százalék, míg aki megváltozott munkaképességűt vesz fel 60 százalék támogatást kaphat egy évre a munkabérre és annak járulékára. A módosítás mind az 50, mind pedig a 60 százalék elé kiteszi a "legfeljebb" jelzőt.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!