<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Devecseren és környékén több mint 500 embert foglalkoztató Somló cégcsoport négy vállalatánál keletkezett kár az iszapömlés következtében, egy üzem teljesen megsemmisült; a kár több száz millió forintra tehető- közölte Tornai Tamás, a Somló Coop Zrt. fő tulajdonosa.

A legnagyobb kár a devecseri székhelyű Hungaro-Chips Kft.-nél keletkezett: az üzem teljes eszközállománya és raktárkészlete megsemmisült, ezek együttes értéke meghaladja a 385 millió forintot - mondta Tornai Tamás. Hozzátette: az üzemvezető lélekjelenlétének köszönhetően a dolgozók sérülés nélkül ki tudtak menekülni a gyárból.

"Az üzem működését  a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal  élelmiszerbiztonsági okokból azonnal bezáratta, az ott dolgozó 16 embert más vállalatainknál helyeztük el" - mondta Tornai Tamás.

A biztosítónál azonnal bejelentették a káreseményt, de az előzetes tájékoztatás szerint  a károkozónak kell helytállnia az ilyen,  elemi kárnak nem minősülő esetekben. A cégvezető szerint kérdéses azonban, hogy azonos módon újjá tudják-e majd építeni az üzemet, és hogy mivel várhatóan több hónapig nem tudnak majd szállítani, mi lesz a hat év piacépítésének eddigi eredményeivel. Az üzemben alacsony hőmérsékleten sütött gyümölcschipseket gyártottak, amelyek új terméknek számítottak a piacon.

A katasztrófa következtében másik három devecseri vállalatuk is károkat szenvedett: a  kettő közülük ruházati termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozik, az Admirer Kft. és a Milde Kft. telephelyét öntötte el az iszap.

A Devecseri Gépgyártó és Automatizálási (DGA) Kft.-nek szintén a telephelyét érte kár. Tornai Tamás szerint összegszerűen még nem állapítható meg az itt keletkezett kár nagysága, nagyobb gondot jelent most a működésük kérdése. A cégek már 8 helyről- közöttük a hatóságoktól- kértek tájékoztatást vevőik megnyugtatása miatt. Nyilatkozatot várnak többek között az ÁNTSZ-től, és a munkaügyi illetve vízügyi hatóságoktól, hogy termékeik biztonságosan forgalomba hozhatóak-e. Tornai Tamás szerint nem kaptak még egyértelmű írásos nyilatkozatot, ami a további működésüket biztosítaná. A három vállalat közel 300 főt foglalkoztat.

A Somló Coop cégcsoport 14 vállalatán keresztül jelenleg 570 főt foglalkoztat. Veszprém megyében a vállalathoz tartozik többek között a  Somló Coop Kft, a Somló Zsák Kft., a Tornai Pincészet és a kárpátalján termelő Kárpát-Pack Kft.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.