<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Munkaerőhiánnyal küszködik a Hyundai autógyártó Csehországban, amely szeptemberben kezdi meg a termelést az észak-morvaországi Nosovicében felépült új üzemében. Az Automotive News Europe (ANE) szakmai folyóirat legújabb kiadása szerint különösen minőségellenőrök és lakkozó munkások hiányoznak.

"Május végén 1016 személyt alkalmaztunk, további 186-tal pedig már aláírtuk a szerződést. Az év végére azonban 1945 munkásra van szükségünk, így jelenleg még 743 ember hiányzik" - mondta a hét végén újságíróknak Petr Vanek, a dél-koreai autógyár csehországi szóvivője. Az ANE úgy tudja, hogy a nagyobb beszállító cégeknek sincs elég szakmunkásuk. A cégek most szlovák illetve lengyel szakmunkásokat próbálnak toborozni.

A Hyundai autógyár évi háromszázezer gépkocsit fog gyártani, és a tervek szerint legalább 3,5 ezer embernek ad közvetlenül munkát. A beszállító cégek további 10,5 ezer munkást alkalmaznak.

A dél-koreai autógyár április végéig a hivatalos kimutatás szerint 522,8 millió eurót ruházott be a nosovicei üzem építésébe. Az egész beruházás ára azonban meghaladja az 1,1 milliárd eurót, ami az eddigi legnagyobb külföldi beruházás Csehországban.

A Hyundai autógyár leányvállalata, a szintén dél-koreai Kia Motors, az észak-szlovákiai Zsolnán épített autógyárat, amelyben mintegy két éve indult meg a sorozatgyártás. A tervek szerint a jövőben a két autógyár szorosabban együttműködik, és evégett a két nagy ipari központ - a cseh Ostrava és a szlovák Zsolna - között autópálya épül majd.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.