3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele négy százalékkal nőtt az első kilenc hónapban a tavalyi bázishoz képest, s elérte a 186 milliárd forintot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A szállásdíjbevétel (108 milliárd forint) több mint négy százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-szeptemberre számított árindexe kilenc százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén hat százalékos áremelkedést mértek.

Január-szeptemberben 2,7 millió külföldi vendég 8,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma több mint egy százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma közel 2 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A szállodák átlagosan 51 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, amely csekély mértékben haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot (50 százalék).

Kevesebb német, sokkal kevesebb brit 

Az Európai Unióból érkezett vendégek közel három százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Ezen belül a legtöbb vendéget küldő Németország esetében 9 százalékos volt a csökkenés, míg a brit állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma jelentősen, 22 százalékkal csökkent.

Miközben a szállodák összes vendégforgalma 2 százalékos csökkenést mutatott, a wellness-szállodák esetében 6 százalékkal nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, és 2-3 százalékos növekedés volt tapasztalható az apartmanszállodákban és a kempingekben is. A vendégek száma a wellness- és apartmanszállodákban jelentősen, 23, illetve 13 százalékkal, a kempingekben és az üdülőszállókban kisebb mértékben, 8, illetve 5 százalékkal bővült.

A belföldi vendégeket tekintve a legnagyobb növekedés az ötcsillagos és négycsillagos szállodákban volt megfigyelhető: az ötcsillagos házakban 34, a négycsillagosokban 20 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Az ötcsillagos szállodákban 30, a négycsillagosokban 16 százalékkal több belföldi vendég fordult meg, mint egy évvel korábban.

A Balatonnál január-szeptemberben a szállásdíjbevétel 11 százalékkal emelkedett, bruttó 17 milliárd forintot tett ki. Az emelkedést a belföldi turizmus 24 százalékos bevétel növekedése okozta, amellett, hogy a külföldi szállásdíjbevétel 4 százalékkal csökkent.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!