<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az újabb japán hagyományoknak megfelelően ők is a minőségi bizonyítványokkal trükköztek.

Újabb japán iparvállalat keveredett hamisítási botrányba: a Mitsubishi Materials két és fél éven keresztül szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket több mint kétszázötven ügyfelének.

Az építőipari anyagokat, gumi-, fém- és nemesfémtermékeket, alumíniumot és alumíniumból készült termékeket gyártó Mitsubishi Materials csütörtökön jelentette be, hogy három leányvállalata valótlan minőségi bizonyítványt állított ki egyes termékeiről. A probléma 2015 áprilisa és az idei év szeptembere között eladott termékeknél állt fent.

A konszern egyik leányvállalata, a Mitsubishi Cable 2015 áprilisa óta gyártott, repülőgépekben és autókban használt gumitömítés termékei mintegy 20 százalékánál állított ki valótlan minőségi bizonyítványt. Az potenciálisan érintett 229 ügyfél közül a Mitsubishi negyvennel már felvette a kapcsolatot.

Egy másik leányvállalat, a Mitsubishi Shindoh Co. Ltd. az autóiparban és az elektronikai iparban használt fémipari termékek minőségi adataival manipulált 2016 októbere óta. Az ügy potenciálisan 29 ügyfelet érinthet, akiknek a felét a konszern már tájékoztatta a problémáról.

A Mitsubishi Materials közölte, hogy az adatmódosításban érintett termékek szállítását októberben leállította mindkét leányvállalatánál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vizsgálatai szerint az ügy nem jelent biztonsági kockázatot és nem jár jogi következményekkel.

Egy harmadik leányvállalat, a Mitsubishi Aluminum Co. Ltd. szintén szállított ügyfeleinek olyan termékeket, amelyek nem feleltek meg a szerződésben lefektetett specifikációknak. Ezeknek a cikkeknek a biztonsági paramétereit azonban már egyeztették az ügyfelekkel - közölte a Mitsubishi.

A Mitsubishi Materials termékeit nagy tételben vásárolják a japán hadiipari vállalatok is. A japán védelmi minisztérium vizsgálatot indított a pontatlan adatok biztonsági következményeinek a megállapítására. Onodera Icunori védelmi miniszter azonban pénteken bejelentette, hogy nem tervezik a beszerzések leállítását.

hirdetés

A Mitsubishi Materials nagyobb ügyfelei, a Boeing Co, a Toyota Motor Corp, a Honda Motor Co Ltd, a Mitsubishi Heavy Industries Ltd. és a Nissan szóvivőik tájékoztatása szerint vizsgálják a kialakult helyzet következményeit. Az Airbus SE szóvivője közölte: nem vásárolnak alapanyagokat közvetlenül a Mitsubishi Materialstól és nincs tudomásuk róla, hogy beszállítóik kapcsolatban lennének-e vele.

A Mitsubishi Materials 8,30 százalékos mínuszban zárta a kereskedést a tokiói tőzsdén pénteken, a de napközben 11,42 százalékos veszteségben is állt az árfolyam a botrány hatására.

Szeko Hirosige gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter a japán feldolgozóiparba vetett bizalom elárulásának minősítette az újabb botrányt, rámutatva, hogy túl sok ideig tartott, hogy a Mitsubishi Materials felfedje a hibát.

Korábban a Kobe Steel, a Nissan Motor cégekről derült ki, hogy valótlan adatokat tartalmazó, vagy jogosulatlan személyek által kiállított minőségi bizonyítvánnyal szállított termékeket ügyfeleinek.

A Kobe Steel nyersanyagipari és alapanyaggyártó konszern például tíz éven keresztül mintegy kétszáz vállalatnak szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket. A tavaly kiszállított termékei között 19,3 ezer tonna alumíniumterméknél, 2,2 ezer tonna rézterméknél és 19,4 ezer darab alumínium öntvénynél bukkantak megváltoztatott minőségi paraméterre.

A Nissan autógyárnak mind a hat japán üzemében végeztek minőségi ellenőrzést a feladat ellátására nem jogosult szakemberek. A hat üzemből ötben pedig felmerült annak a gyanúja is, hogy még a dokumentumokat is meghamisították a gyakorlat elleplezése érdekében. A Nissan 1,2 millió autót hívott vissza ellenőrzésre és a szabálytalanságok költségvonzatai miatt csökkenteni kényszerült eredménytervét a folyó pénzügyi évre.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.