<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Gigantikus méretűre duzzadhat a világ leggazdagabb emberei, Bill Gates és Warren Buffett által életre hívott alapítvány, miután szerdán negyven amerikai milliárdos ajánlotta fel vagyonának legalább felét jótékony célokra. A Microsoft-guru egy másik alapítványa már több mint 22 milliárd dollárt fordított egészségügyi és szociális projektek segítésére – nem csak az Egyesült Államokban. Mfor.hu háttér.

Hatalmas lökést kapott szerdán a Microsoft alapítója, Bill Gates és a legendás amerikai befektető, Warren Buffett által elindított alapítvány. Negyven amerikai milliárdos ugyanis kötelezettséget vállalt arra, hogy vagyonának legalább ötven százalékát jótékony célra fordítja, adta hírül a Reuters.

Igaz, az akcióban résztvevőknek egyelőre nem kell a kasszához fáradniuk - vagyonuk egy részét lépésenként, kisebb részletekben, valószínűleg egy-egy ügyhöz kapcsolódva szánják majd ilyen célra.

Bloomberg, Lucas, Rockefeller

A The Giving Pledge névre hallgató alapítványt segítők között találhatjuk például Michael Bloomberget, New York polgármesterét. "Ezáltal szeretnék jelzést adni mindenkinek, hogy vegyen részt a kezdeményezésben - pénzével vagy idejével'" - indokolta csatlakozását a médiabirodalmának köszönhetően meggazdagodott milliárdos.

Ígéretet tett az adakozásra Ted Turner, a CNN-t megalapító médiamogul is, aki - mint mondta - ezáltal szeretné segíteni a leginkább rászorulókat és "jobb hellyé tenni a világot".

A listán szerepel még többek között Larry Ellison, az Oracle egyik alapítója, John Morgridge, a Cisco egykori vezére, Eli Broad ingatlanpaci milliárdos, George Lucas filmrendező és producer, valamint David Rockefeller bankár, John D. Rockefeller egykori legendás olajmágnás unokája.

22 milliárd dollár jótékonykodásra

A kezdeményezők adakozókedvét jelzi, hogy  Buffett már korábban bejelentette, hogy vagyonának 99 százalékát a Bill és Melinda Gates Alapítványra fogja hagyni. Utóbbinak eddig több mint hat milliárd eurót juttatott, Gates-ék pedig több mint 28 milliárd dollárt utaltak át ugyanide.         

A Gates-alapítvány 1994-es létrehozása óta több mint 22 milliárd dollárt fordított jótékony célokra - ebből egészségügyi és szociális projekteket segítettek a fejlődő országokban, illetve az Egyesült Államokban.

Igaz, mindkét üzletembernek van miből jótékonykodnia. A Forbes szerint Bill Gates 53 milliárd dolláros vagyonával - a mexikói Carlos Slim után - a második leggazdagabb ember a világon, őt pedig Buffett követi 47 milliárd dollárral.

Tizedüket már meggyőzték

Jelenleg egyébként az USA-ban él a legtöbb, szám szerint 403 milliárdos a világon - a szerdai bejelentést figyelembe véve tizedük már csatlakozott a Giving Pledge-hez.

W. B.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.