2016. január 14. 19:55

A magyar fizetőeszköz felfele, míg a tőzsdeindex lefele mozdult csütörtökön.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,03 pontos, 0,19 százalékos csökkenéssel, 24 284,31 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta, a nap negatívan indult, de a végére megjött a jó hangulat, a záró szakaszban erős forgalom volt, ennek köszönhetően végül közepesen erős lett a forgalom. Az éjszakai ázsiai kereskedés eléggé determinálta a kilátásokat, egészen fél egyig negatív volt a hangulat, azt követően kezdtek erősödni a nemzetközi részvényindexek. A BÉT a nemzetközi hangulatnak megfelelően mozgott, ennek megfelelően a nap végére erősödtek a vezető magyar részvények is. A magyar tőzsde jól teljesített, bár a BUX enyhe mínuszban zárt - mondta az üzletkötő.

Horváth István, a Raiffeisen Bank kereskedője az M1 aktuális csatornán elmondta, az európai tőzsdéken és a BÉT-en is hullámzó volt a kereskedés, a BUX apró mínuszban zárt, a főbb részvények vegyes képet mutattak. Az OTP napi csúcsán zárt, a Mol viszavett valamennyit az elmúlt napok veszteségeiből, a Magyar Telekom gyengült, a Richternél pedig a korábbi időszak nagy menetelése után profitrealizálás zajlik. Az európai tőzsdéken nagy hullámzás volt, a DAX járt a mínusz 3 százalékos tartományban is.

Mindkét szakértő kiemelte a Renault-ügyet. Az autógyárnál francia médiajelentések szerint házkutatást tartottak a francia hatóságok. Az autógyár részvényének árfolyama húsz százalékos mínuszban is volt, végül valamennyit korrigált, és mínusz 9 százalékon fejezte be a napot.

Pörög a Star Wars business - mindenki ezzel próbálja eladni a termékeit

A Mol 85 forinttal, 0,62 százalékkal 13 880 forintra erősödött, 908,6 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 32 forinttal, 0,52 százalékkal 6220 forintra nőtt, forgalmuk 8,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,23 százalékkal 401 forintra csökkent, forgalma 679 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 81 forinttal, 1,40 százalékkal 5709 forintra esett, forgalmuk 4,1 milliárd forintot ért el.

Erősödött a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtökön. Este nyolc óra körül az euró 314,73 forinton, a dollár 289,99 forinton, a svájci frank 288,12 forinton, a japán jen pedig 2,4535 forinton forgott. A nyitó jegyzéséhez képest az euró 0,38 százalékkal, a dollár 0,09 százalékkal, a frank 0,17 százalékkal, a jen pedig 0,60 százalékkal gyengült.

Az államapapírpiacon is jó nap volt, a hosszabb futamidejű papírok hozama ismét csökkent. A 3 hónapos állampapírok esetében változatlan volt a szint, viszont az egy évesek hozama 3 bázisponttal emelkedett. Hasonló volt az elmozdulás a 10 éves kötvényeknél is, míg az 5 éves futamidejű értékpapírok hozama 2 bázisponttal mozdult felfelé.

MTI/mfor.hu