2008. szeptember 19. 08:29

A Cseh Nemzeti Bank engedélyezte, hogy a Sanofi-Aventis meghosszabbítsa ajánlatát a cseh Zentiva gyógyszergyártó cég egészére - jelentette csütörtökön a CTK.

Az ajánlat határideje így tíz héttel hosszabbodhat, november végéig. Ez időt adna a versenyhivatali engedély megszerzésére. Az eredeti határidő pénteken járt le.

A Zentiva vezetése eddig az ajánlat elutasítását javasolta a részvényeseknek.

A Sanofi július 11-én tett részvényeként 1050 koronás (1 euró=24 korona) ajánlatot a cégre, ez összességében a Zentivát negyvenmilliárd koronára értékeli. A Zentiva vezetése szerint a Csehországban piacvezető gyógyszergyártó ennél jóval többet ér.

A Sanofi-Aventis 2006 márciusban vásárolta meg a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért, ezzel a Zentiva legnagyobb egyedi részvényese. A második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

MTI/Menedzsment Fórum