3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Miközben a politikai, közéleti, gazdasági témájú napi- és hetilapok értékesítése megállíthatatlanul zuhan, a pletyka- és színes lapok egén továbbra is látni némi napsugarat.

A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) 2014 negyedik negyedévre vonatkozó adatai szerint a nyomtatott lappiac továbbra szenved, bár ahogy azt már a korábbi negyedévekben megszokhattuk, mutatkoznak halvány reménysugarak. Ám, hogy ezekből a sugarakből mikor lesz fénycsóva és felhőmentes derűs égbolt, vagy egyáltalán lesz-e, az a jövő kérdése.

Az általunk vizsgált lapok esetében azt a némiképp felületes és elnagyolt következtetést vonhatjuk le, hogy a közéleti, gazdasági és politikai napi-, illetve hetilapok körében megállíthatatlanul zuhan az értékesített példányszám. Ellenben a színes és pletykalapoknál látni talán a gödörből való kilábalás jeleit. A helyzet azonban ennél összetettebb.

Ami a napilapokat illeti, egyedül a Népszava volt képes egy szerény, 0,1 százalékos növekedést felmutatni a harmadik negyedévhez képest. Ám az értékesített átlagos 13 847 példány még így is 6,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi teljesítménynél.

A Népszabadság éves bázison 7,9, míg a Magyar Nemzet 7,1 százalékkal kevesebb lapot adott el a tavalyi utolsó negyedévben, mint egy évvel korábban. Sőt, a harmadik negyedévhez képest is elmaradt a legutóbb auditált teljesítmény.

szerk.: bár korábban a Magyar Hírlapot is figyelemmel követtük, a lapot már negyedévek óta nem auditálják. 

A Heti Válasz tartja magát továbbra is

Ami a közéleti-gazdasági hetilapokat illeti, a Figyelő és a HVG továbbra is a zuhanási toplista élén szerepel. Előbbi 7614 darabos átlagosan eladott példányszáma ugyanis 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, míg a HVG 39 359-es átlagos értékesítése 9,9 százalékos elmaradást jelent. Öröm az ürömben, hogy negyedéves szinten mindkét lap növekedést (0,4, illetve 1,1 százalékosat) tudott felmutatni. Ez egyébként a 168 óráról és a Heti Válaszról is elmondható.

Ám míg a 168 óra 16 260 darabos átlagos eladása 3,4 százalékkal kevesebb a 2013 év véginél, addig a Heti Válasz 16 220-as teljesítménye 1,2 százalékkal meghaladja azt. Ez a lap egyedüliként  2013 második negyedéve óta képes vagy egyik, vagy másik, vagy akár éves és negyedéves bázison is egyaránt növekedéseket felmutatni.

A színes lapokra vevők voltunk

A színes napi- és pletykalapok közül a Bors tudta negyedéves és éves bázison is növelni az eladott lapok számát. A MATESZ által közölt 70 658 darab 0,7 százalékkal haladja meg a harmadik negyedévi és 1,3-mal az előző év azonos időszaki teljesítményt.

Tavaly év végén úgy tűnik, Bestből is többet vettünk, hiszen a 75 575-ös átlagos értékesítés 0,8 százalékkal magasabb az előző évinél, viszont a harmadik negyedévitől 0,6 százalékkal elmarad.

A legnagyobb visszaesést a HOT és a Blikk mutatta, hiszen előbbi 7,6, utóbbi pedig 4,8 százalékkal adott el kevesebbet a lapokból átlagosan most, mint 2013 év végén. Nem sokkal volt jobb a Story teljesítménye sem, hiszen a 163 771 darabos átlagos értékesítés 1,3 százalékkal kevesebb a harmadik negyedévinél és 2,5-tel az előző évinél.

Ami a két - általunk vizsgált - női lapot illeti, a Kiskegyed 191 787 darabos átlagos eladása 0,5 százalékkal magasabb a harmadik negyedévinél, bár 2013 év végéhez képest 0,1-gyel kevesebb. A Nők Lapja 218 362 darabos átlagos értékesítése pedig éves és negyedéves bázison is csökkenést mutat.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!