2009. október 26. 16:21

Több mint 10 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban a napilapok április és szeptember között mért átlagos forgalma a tavalyi év hasonló időszakához képest - jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

Sajtóelemzők szerint folytatódik az újságpiac zsugorodása, amely az 1990-es évek elején kezdődött el és az utóbbi években felgyorsult. A jelzett időszakban 10,6 százalékos visszaesés történt, az október-márciusi periódusra vonatkozó 7,1 százalékos csökkenés után. Szakértők a jelenséget többnyire a két sokat emlegetett tényezővel indokolják: az internet térnyerésével, valamint a nyomtatott sajtó csökkenő reklámbevételeivel. A visszaesésben szerepet játszott az is, hogy az alapanyag- és a szállítási költségek miatt több napilap esetében leállították az ország nehezen elérhető pontjaira történő szállítást.

A 10,6 százalékos átlagos napi példányszámcsökkenés mellett az újságok vasárnapi kiadásainak példányszáma "csak" 7,5 százalékkal esett vissza.

Az elmúlt félévben a The Wall Street Journal lett a legnagyobb példányszámú napilap az Egyesült Államokban, hétköznapi átlagos példányszáma már meghaladja a 2 milliót; a USA Todaytől hódította el a vezető szerepet, amely történetének legrosszabb, 17 százalékos visszaesése után 1,9 millió példányt nyomnak naponta.

A harmadik helyet a The New York Times szerezte meg 928 ezres napi átlagos példányszámmal, a vezető liberális napilap forgalma 7,3 százalékkal zsugorodott. Az összehasonlításban az ország 372 vezető lapjának adatai szerepeltek.

Az Egyesült Államokban egyre több újság kényszerül arra, hogy nehéz anyagi helyzetében fizetőssé tegye mindeddig ingyenes internetes felületeit. Több jelentős lapot kiadó médiavállalat a példányszámcsökkenés ellenére az árak és a kézbesítési díjak emelésének köszönhetően a harmadik negyedévben a forgalomból származó bevételek növekedéséről számolt be; a McClatchy bevételei 6,7 százalékkal növekedtek, a Media General 11, a The New York Times 6,7 százalékos növekedést könyvelt el.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.