Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Egészségügyi Minisztérium kitart amellett, hogy a rendszeresen drága gyógyszereket felíró orvosokat meg kell büntetni. A gyógyszergyártók démonizálják a reformot - mondta az mfor.hu-nak Horváth Ágnes államtitkár.

Elmondják nekik... (Mfor-montázs)

"Figyelni fogjuk az orvosok gyógyszerfelírási szokásait. Ha valaki rendszeresen a drágább készítményeket írja fel betegeinek, azt a minisztérium által szervezett továbbképzésekre küldjük, ahol megismerhetik az olcsóbb gyógyszereket is" - mondta az mfor.hu-nak Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Kérhetik a drágábbat is

A rendelőkben a betegek továbbra is kérhetik, hogy az orvos a drágább készítményt írja fel számukra, de erről írásban kell nyilatkozniuk. "Ennek ellenére is számíthat továbbképzésre az a doktor, akinél nagyon sok beteg kéri a drágább gyógyszert, hiszen ő befolyásolhatja a páciens döntését" - tette hozzá az államtitkár.

Korábban megírtuk, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége közösen tiltakozik az ellen, hogy - ahogy ők fogalmaznak - a betegek helyett a kormány döntse el, milyen gyógyszert kérjenek orvosuktól. A két szakmai szervezet véleménye szerint "amit a miniszter a gyógyszereken kíván megspórolni, azt máshol elveszti. Egy-egy beteg más gyógyszerre való átállítása ugyanis nem megy egyik pillanatról a másikra. Sok esetben költséges vizsgálatokra van szükség, amelyek az államháztartás terheit növelik" - érveltek a gyártók.

A gyógyszerészeti cégek szerint a tudományosságnak is ellentmond a mindenáron olcsóbb gyógyszer elve, ráadásul ez sem feltétlenül költségkímélő megoldás. Előfordulhat például, hogy egy drágább vérnyomáscsökkentő készítményből csak napi egyet kellene bevennie a betegnek, míg az olcsóbb, régebbi gyógyszerből hármat. Így az eredeti célt sem éri el a minisztérium, hiszen az olcsóbb orvosság is többe kerül, ha sok fogy belőle - érveltek a szakmai szövetségek képviselői.

Ajánlják fel a legolcsóbbat is

"A gyógyszeres kezeléseknek nagyon pontos szabályai vannak Magyarországon is. Ezek az úgynevezett protokollok sok mindent figyelembe vesznek, például egy-egy betegség előrehaladottságának mértékét is. A minisztérium természetesen nem kívánja felrúgni ezeket a tudományos alapon meghatározott rendszereket" - felelte minderre Horváth Ágnes.

A gyártók konkrét példájánál maradva hozzátette: "Nem várjuk el, hogy az a beteg, akinek állapota alapján a napi egy - nyilván több hatóanyagot tartalmazó - vérnyomáscsökkentő szedése javasolt, visszaálljon korábbi gyógyszerére. Azt viszont elvárjuk, hogy az azonos mennyiségű, azonos hatóanyagot tartalmazó, lehetőleg legolcsóbb készítményt is felajánlja neki az orvos. Tehát, ha úgy tetszik, pont a protokollok pontos betartását várjuk a gyógyítóktól."

Átalakul a gyógyszerpiac

Az államtitkár szerint a betegeknek sem kell félni az utángyártott gyógyszerektől, az úgynevezett generiukumoktól. Ezek a szerek ugyanis egyenértékűek az eredeti készítményekkel, és csak azért olcsóbbak, mert egy idő után lejár az originális orvosságokat védő szabadalom, amely alapján csak a szert feltaláló gyártó forgalmazhatja azokat a piacon.

"Tény, hogy az olyan reformintézkedések, mint a gyógyszer-gazdaságossági törvény vagy a receptfelírási reform átrendezi a magyarországi piacot. A gyógyszergyártók véleményünk szerint démonizálják a reformot, mivel féltik már megszerzett pozícióikat. Az Egészségügyi Minisztériumnak viszont a betegek érdekeit néznie" - emelte ki kérdésünkre Horváth Ágnes.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Nem létező gyógyszerek felírásától tartanak a gyártók
Olcsó gyógyszerre szoktatnák az országot
Pirulát a Mol-kútról, görcsoldót a Tescóból

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.