<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A LIGA Szakszervezetek továbbra is teljes mértékben elutasítja Bajnai Gordon miniszterelnök válságkezelő csomagját, így az április 30-ra tervezett sztrájkok és a május elsejére tervezett demonstráció még mindig időszerű, továbbá azt kérik a kormányfőtől, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokba a szociális partnerekkel - közölte a tömörülés vasárnap az MTI-vel.

Mint közleményükben fogalmaznak: a program újabb részletei "további sötét felhőként tornyosulnak a magyar munkavállalók feje fölé", hiszen azokból - minden kormányzati retorika ellenére - az tűnik ki, hogy továbbra is a nagytőkének kedvezve, az elszegényedett munkavállalók kárára kívánja rendezni a kormányfő az ország helyzetét.

A LIGA szerint a bejelentett válságkezelő intézkedések mind olyan eszközök, amelyek nem eredményeznek több munkahelyet, több munkát, vagy több bért, csak magasabb profitot a tőkéseknek.

Az adók csökkentése általában véve nem elfogadható a LIGA Szakszervezetek számára, a munkát terhelő járulékok csökkentése pedig elsősorban a munkavállalói oldalon kell, hogy megmutatkozzon, hiszen ezzel érhető el a bérek viszonylagos növelése, de legalább értéken való megtartása. "Nem közgazdasági rejtély, hogy a gazdaság élénkítéséhez motiválni kell a fogyasztás növekedését, amihez elengedhetetlen feltétel az, hogy tisztességes bérhez és biztos munkához jussanak a munkavállalók, az adófizetők, az ország és a válság finanszírozói" - írja közleményében a LIGA.

A négynapos munkahét bevezetése a közszférában nem csupán rossz ötlet, következményei kiszámíthatatlanok - olvasható a közleményben, amelyben kitérnek a tömegközlekedés államra eső költségtérítésének megvonására, amely az amúgy is alulfinanszírozott BKV, Volán és MÁV társaságoknál beláthatatlan káros következményekkel járhat.

A LIGA Szakszervezetek ezért továbbra is követeli, hogy Bajnai Gordon és az új kormány azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokba a szociális partnerekkel, és az emberek "végleges nyomorba döntése helyett" vegye fel a harcot végre a fekete gazdasággal és a korrupcióval, valamint átfogó reformok keretében strukturálja újra a nagy szociális elosztó rendszereket, ahelyett, hogy össze-vissza nyirbálná azokat.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.