2009. augusztus 26. 07:36

A 88.1-es frekvencián műsort készíteni jogosult cég tulajdonosa szerint nincs jogvita az engedéllyel nem rendelkező Rise FM rádiót működtető céggel, mert a hatóságok jogerősen eldöntötték már azt - mondta a tulajdonosi jogokat gyakoroló Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. jogi képviselője az MTI-nek kedden, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn bejelentette, rendőri segítséget kérnek a Rise FM adásának beszüntetéséhez.

A Rádió Infórum Kft.-t, mint a 88.1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget tavaly az év végén adták el tulajdonosai a Rise FM Kft.-nek. Később a felek között jogvita alakult ki, aminek végén a korábbi eladók, élve visszavásárlási jogukkal, visszavették a céget. Ezt az MTI információi szerint a fővárosi Cégbíróság május közepén jogerősen be is jegyezte, s ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és frekvenciahasználat felett. Az ezt követő eljárásban az NHH jogerősen kimondta, hogy újra a régi tulajdonosok - Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. - dönthetnek a sugárzásról, mivel övék a jogosultság.

A Rise FM Kft. keddi közleménye szerint a korábban balatoni sugárzású Rise FM budapesti terjeszkedés céljából vásárolta meg a Pont FM rádiót, és ezzel együtt a 88.1-es frekvencia sugárzási jogát. A Pont FM akkori tulajdonosa, Rónai Egon, és az ő érdekeltségébe tartozó EGOPRESS Kft. azonban állításuk szerint több tíz millió forintos tartozást titkolt el az adásvétel során, ami miatt jelenleg is perben áll a Rise FM Kft.-vel, és a megtévesztéssel okozott eddig közel 100 millió forintos kárt a mai napig sem térítette meg.

Papp Gábor súlyosan sértőnek nevezte azt az állítást, hogy ügyfelei bárkit is megtévesztettek volna az értékesítés során. Rónai Egon és az EGOPRESS jogi képviselője cáfolta, hogy több tízmilliós eltitkolt tartozása lett volna a cégnek. A jogi képviselő a Rise FM Kft. vádjára azt mondta: a céget vásárlás előtt a Rise FM Kft. egy hónapig vizsgálta, és minden szükséges intézkedést megtehetett hogy jogi és gazdasági helyzetét megfelelően átlássa. A felek közötti jogvitában mind a Cégbíróság, mind a Hírközlési hatóság jogerősen ügyfelének adott igazat. Sajnálatos módon a Rise FM Kft. a jogerős határozatokban foglaltaknak a mai napig nem tett eleget - tette hozzá.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn jelentette be, hogy napokon belül a rendőrség segítségét kérik ahhoz, hogy az engedéllyel nem rendelkező Rise FM Rádió adását beszüntethessék a budapesti Citadelláról. A budapesti 88.1 frekvencián ugyanis most két adó szól, a Rádió Infórum Kft. által működtetett Pont FM és a Rise FM, ám engedélye csak az előbbinek van. Márton György, a hatóság szóvivője az MTI-nek hétfőn azt mondta: mivel a jogerős rádióengedély nem a RiseFM Kft. nevére szól, a rádió törvénytelenül működik, ezért el kell hallgatnia.