<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Ukrajna pénteken sem fogadta az orosz gázt, noha azt immár a Naftogaz javaslatának megfelelően szándékozott a vezetékekbe szivattyúzni a Gazprom, ezért az orosz fél újra felszólította Ukrajnát a gáz fogadására, közölték péntek délután a Gazpromnál.

A tájékoztatás szerint a szükséges papírokat - amelyek egyebek között rögzítik, hogy mennyi gázt milyen irányokba küldene az orosz fél - megküldték a Naftogaznak, alkalmazkodva az ukrán importőr javaslatához, de ukrán oldalon ismét azt a kifogást tették, hogy nem jött létre a Kijev indítványozta műszaki megállapodás az idei évre.

A Gazprom rámutatott, hogy a műszaki megállapodás hiánya nem jelentene akadályt, ha Ukrajna jóindulatot tanúsítana.

A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy az orosz megfigyelőket továbbra sem engedik oda az EU közreműködésével január 12-én megkötött, erre vonatkozó megállapodásban kijelölt megfigyelési pontokhoz, egyebek között az ukrajnai gáztárolókhoz. "Ezzel Ukrajna durván megsérti a dokumentumban foglaltakat, és látványosan demonstrálja, hogy a gázszállítások felújítását nem technikai okok akadályozzák - amint erre Kijev többször hivatkozott -, hanem a politikai akarat hiánya" - szól a közlemény, amely egyben újra felszólítja az ukrán felet a gázszállítás megkezdésére.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese egy nemzetközi telefonos sajtóértekezleten emlékeztetett, hogy Kijev elutasította a felajánlott csereműveleteket is (swap), amelyek lényege az lett volna, hogy az ország keleti határainál beérkező orosz gázt az ottani ukrán fogyasztók használhatják fel, míg Ukrajna az ország nyugati területein lévő tárolókból azonos mennyiséget küldene az európai célországoknak.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő pénteken délután telefonon beszélt Gordon Brown brit miniszterelnökkel, és újra elmondta: az ukrán vezetés nem is titkolja, hogy jogtalanul elvett a tranzitra szánt gázból saját célra, és továbbra is akadályozza, hogy az orosz gáz eljusson Európába. A két politikus között szó esett a szombatra Moszkvába összehívott nemzetközi konferenciáról is, amelynek célját Medvegyev így fogalmazta meg: a jelen válsághelyzet haladéktalan megoldása, a hasonló helyzetek jövőbeni előfordulásának megakadályozása és az energiahordozók szállításának megakadályozását célzó, jogtalan törekvések elleni védelem rendszerének kidolgozása.

A Gazprom-vezér azt is elmondta, hogy még pénteken, legkésőbb szombaton aláírható a Gazprom és az EU-beli gázimportőr vállalatok megállapodása arról, hogy konzorciumban fognak földgázt vásárolni Ukrajna számára a Gazpromtól, a vezetékrendszer ukrajnai szakaszainak működtetéséhez szükséges mennyiségben. Ugyanakkor nem vette biztosra, hogy ettől megindulhat a gázfolyam Európa felé.

Ukrajna egyik érve a gáztovábbítás megtagadására az, hogy az ukrán vezetékrendszerből hiányzik a technológiai gáz. Ezt előteremteni az érvényes szerződések szerint ugyan a tranzitország, tehát Ukrajna felelőssége, ezt azonban Ukrajna nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni, emlékeztettek szakértők.

Bayer Mihály Nabucco-nagykövet pénteken az MTI-nek elmondta, hogy a fejlemények további lökést adhatnak az alternatív elkerülő gázvezeték-projektnek.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.