<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A német vasút készen áll személy- és árufuvarozást végző leányvállalatának az ősszel esedékes tőzsdére vitelére - jelentette ki a Deutsche Bahn (DB) vezérigazgatója hétfőn Frankfurtban a társaság idei első félévi eredményeit ismertetve.

"Vállalatunk megérett arra, hogy tőzsdére menjen" - mondta Hartmut Mehdorn vezérigazgató.

A Deutsche Bahn forgalma 8,2 százalékkal, 16,6 milliárd euróra nőtt 2008 első hat hónapjában. Az adózás előtti eredmény 1,4 milliárd euró lett, ez 6,8 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A cég október végén-november elején tőzsdére tervezi vinni a személy- és árufuvarozást végző - összforgalmának háromnegyedét bonyolító és az üzemi eredmény nagy részét előállító - leányvállalata, a DB Mobility Logistics AG 24,9 százalékát.

A magánosítástól - amelyhez hasonló léptékű privatizációs ügylet utoljára nyolc éve volt Németországban - 5-8 milliárd euró bevételre számít a német kormány. Az eladásra kínált részvények 80-90 százalékát intézményi befektetők vásárolhatják majd meg.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a DB-nek nem kellene elsietnie a tőzsdére menetelt, amikor a pénzpiacok ennyire ingadoznak; szerintük később esetleg jobb árat lehetne kapni a papírokért.

A jó - a márciusban előrejelzettekkel lényegében egyező - eredmények ellenére Hartmut Mehdorn bejelentette azt is, hogy a német vasút költségeinek növekedése miatt a menet- és fuvardíjak emelésére kényszerül; az árakat december közepén, a menetrendváltáshoz igazítva fogják módosítani.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.