2008. június 7. 13:29

Szövetségi trösztellenes eljárás indult az Intel, a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója ellen versenyellenes magatartásért az Egyesült Államokban - közölték washingtoni kormányzati források pénteken.

Pénteken reggel Ázsiában a dél-koreai versenyhivatal rótt ki jelentős büntetést az Intelre, este pedig az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indított trösztellenes eljárást a céggel szemben. A Bizottság szerint  az Intel olyan árpolitikát folytat, amely a cég monopólium-közeli helyzetének fenntartását célozza. Az Intel elleni fellépés a legjelentősebb trösztellenes eljárás a Microsoft elleni hasonló keresetek óta.

Az Intel pénteken nyilatkozatban közölte, hogy a héten valóban idézést kapott és együtt kíván működni a hatóságokkal. A cég azt állítja, hogy üzletpolitikája nem sérti az amerikai törvényeket.

Az Intelt kisebb riválisa, az AMD korábban azzal vádolta: törvényellenes módon igyekszik megakadályozni, hogy a számítógépgyártók AMD-chipeket vásároljanak. Az AMD széles körű jogi és reklámkampányt kezdett az Intel ellen.

Lényegében ez a két kaliforniai gyártó uralja a személyi számítógépes processzorok piacát, az Intelnek 80-90 százalékos a részesedése. Az évente 225 milliárd dolláros jövedelmű piacon az Intelnek tavaly hatszor nagyobb jövedelme volt, mint az AMD-nek, amely nem kommentálta a pénteki bejelentést.

Az amerikai trösztellenes törvény lehetővé teszi egy vállalat monopol helyzetét, de azt tiltja, hogy a cég ezt a helyzetét a verseny korlátozására használja fel.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.