2008. június 7. 13:29

Szövetségi trösztellenes eljárás indult az Intel, a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója ellen versenyellenes magatartásért az Egyesült Államokban - közölték washingtoni kormányzati források pénteken.

Pénteken reggel Ázsiában a dél-koreai versenyhivatal rótt ki jelentős büntetést az Intelre, este pedig az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indított trösztellenes eljárást a céggel szemben. A Bizottság szerint  az Intel olyan árpolitikát folytat, amely a cég monopólium-közeli helyzetének fenntartását célozza. Az Intel elleni fellépés a legjelentősebb trösztellenes eljárás a Microsoft elleni hasonló keresetek óta.

Az Intel pénteken nyilatkozatban közölte, hogy a héten valóban idézést kapott és együtt kíván működni a hatóságokkal. A cég azt állítja, hogy üzletpolitikája nem sérti az amerikai törvényeket.

Az Intelt kisebb riválisa, az AMD korábban azzal vádolta: törvényellenes módon igyekszik megakadályozni, hogy a számítógépgyártók AMD-chipeket vásároljanak. Az AMD széles körű jogi és reklámkampányt kezdett az Intel ellen.

Lényegében ez a két kaliforniai gyártó uralja a személyi számítógépes processzorok piacát, az Intelnek 80-90 százalékos a részesedése. Az évente 225 milliárd dolláros jövedelmű piacon az Intelnek tavaly hatszor nagyobb jövedelme volt, mint az AMD-nek, amely nem kommentálta a pénteki bejelentést.

Az amerikai trösztellenes törvény lehetővé teszi egy vállalat monopol helyzetét, de azt tiltja, hogy a cég ezt a helyzetét a verseny korlátozására használja fel.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.