2005. december 7. 12:01

Mérséklődött a magyar raktárpiac elmúlt években tapasztalt rendkívül dinamikus növekedése; a fővárosi és a vidéki irodapiacokat túlkínálat jellemzi - derül ki az mfor.hu Heti diagram című sorozatából, amely ezúttal a GKI felmérésének adatait közli.

Megtorpanhat a raktárpiac növekedése

Változó kép az üzlethelyiségek terén

Az üzlethelyiségek piacát a központi régióban az ingatlan-fejlesztő és -forgalmazó cégek mintegy fele kissé túlkínálatosnak, másik fele pedig kiegyensúlyozottnak tartja. A vidéki területeken a válaszadók háromnegyede számolt be bőségről, s egynegyedük egyensúlyi piacról. Budapest immár szűkében van a nagyobb bevásárlóközpontok építésére alkalmas telkeknek, s az utóbbi időben ismét lendületet kaptak a belvárost érintő fejlesztések.

A következő egy évre vonatkozó jövőkép némileg más a fővárosban és vonzáskörzetében, illetve az egyéb területeken. Az előbbiek esetében a túlkínálat erősödésére, az utóbbiak esetében annak mérséklődésére lehet számítani. Az előző felméréshez képest ezek a várakozások kisebb visszaesést tükröznek, elsősorban a forgalmazók körében. A vevői igényeket figyelembe vevő potenciális fejlesztések, jól kalkulált beruházások továbbra is üzleti sikerrel kecsegtetnek.

Megtorpanhat a raktárpiac növekedése

A magyar raktárpiac az elmúlt években rendkívül dinamikusan, évente 30-40 százalékkal bővült, s további növekedési lehetőséget rejt magában. Az idei folyamatok azonban lassulásra, sőt megtorpanásra utalnak. A budapesti raktárpiac üresedési rátája 9 százalék körüli, az utóbbi időben kevés nagyobb volumenű üzlet megkötésére került sor. Mindezzel az ingatlanos cégek helyzetértékelései is összecsengenek. A következő egy évre vonatkozó kilátások a piaci helyzet változatlanságát vetítik előre. A beruházások azonban várhatóan a korábbiaknál visszafogottabbak lesznek: az ingatlanfejlesztők várakozásai ugyanis lényegesen kedvezőtlenebbek, mint a forgalmazóké.

Öt éve készülnek a felmérések

A GKI Gazdaságkutató Rt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A 2005 októberében szervezett felmérés során a kitűzött határidőre összesen 1014 értékelhető válasz érkezett.

GKI/Menedzsment Fórum