3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Február végén született meg a döntés, hogy visszalép Budapest az olimpiai pályázattól. Azóta pedig már eltelt 3 hónap.

Még február végén döntettek arról, hogy Budapest végül visszalép a 2024-es olimpiai pályázattól. A pályázatért felelős céget azonban még így három hónappal később sem sikerült végelszámolni. 

Május végével ahogy azt illik, a Budapest 2024 Zrt. is közzétette éves beszámolóját, melyből nemcsak a gazdasági működés eredménye derült ki. A kiegészítő mellékletben foglaltak szerint az olimpiai pályázat hivatalos visszavonásának folyamatával párhuzamosan, a február 23-i rendkívüli igazgatósági ülésen a management megkezdte a működés lezárával kapcsolatos felmérési és tervezési feladatokat. Ezt követően a március 3-i ülésre egy átfogó, a március 27-ire pedig már egy részletes, pénzügyi adatokat és ütemtervet is magába foglaló előterjesztést készített a társaság tevékenységének befejezésére vonatkozóan.

A Budapest 2024 vezérigazgatója a pályázattól való visszalépés után egy hónappal, március 23-án kapta meg a hivatalos felkérést a fővárosi önkormányzattól, hogy terjessze elő a társaság jogutód nélküli megszűnésre vonatkozó javaslatát, amit a fővárosi önkormányzat közgyűlése elméletileg májusban tárgyalhat, a cég igazgatósága ennél korábban, az április 20-i ülésén ismerhette meg a részleteket. Az előterjesztéssel kapcsolatban, mely a végelszámoló személyére, a végelszámolás várható költségeire vonatkozató információkat is tartalmazza, a beszámoló készítésekor úgy számoltak, hogy a felügyelőbizottság április 24-én tárgyalja majd. A fővárosi közgyűlés elé pedig csak ezt követően, "várhatóan" májusban kerülhet az anyag.

Az egyik látványterv a 2024-es budapesti olimpiára

A fővárosi közgyűlés májusban már ülésezett és a budapest.hu-n szereplő előterjesztések között nyomát sem találtuk a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásának. Vagyis a társaság kiegészítő mellékletében szereplőkkel ellentétben nem sikerült májusban a főváros elé vinni az ügyet. Pedig a dokumentum szerint csak ez után, a részvényesi döntések alapján indulhat meg az eljárás, annak cégbírósági bejelentése, a záró beszámoló elkészítése. A törvény a döntést követően 30 napos határidőt biztosít minderre.

Ebből kiindulva könnyen lehet, hogy majd csak júliusban kerülhet sor a végelszámolási eljárás elindítására, az olimpiai pályázattól való visszalépést követően 5 hónappal.

A Budapest 2024 Zrt. egyébként meglehetősen jól gazdálkodott tavaly a beszámolója szerint.  Igaz ugyan, hogy év végére 1,3 milliárd forintos adósságot halmozott fel, ám ez szállítói kötelezettségeket, valamint az adóhatóságnak fizetendő adókat és járulékokat takarja.

Emellett 54,3 millió forintos bevételre tett szert, ami továbbszámlázott közvetített szolgáltatásból és reklámtevékenységből származik, ezt 11,8 milliárdos - nem részletezett - egyéb bevétel növelte. Így hiába költöttek 10,8 milliárd forintot anyagjellegű ráfordításként és közel 1 milliárdot személyi jellegűként, üzemi szinten 31,6 milliós nyereséget tudtak kimutatni. Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért veszteség harmadára apasztotta és 419 ezer forint adó megfizetése után 9,5 millió maradt a társaság kasszájában.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!