2014. május 10. 12:31

Victor Ponta román miniszterelnök jelenlétében avatták fel a Bosch új gyáregységét a Kolozsvártól 20 kilométerre fekvő Nemeszsukon (Jucu).

A cégcsoport autóvillamossági részlegéhez tartozó gyáregység 70 millió eurós befektetéssel jött létre. A 38 ezer négyzetméteres gyárcsarnokban 750 embert foglalkoztatnak majd.

A Tetarom 3 ipari parkban felavatott gyáregységben az autóiparban használatos elektronikus alkatrészeket, vezérlőegységeket gyártanak majd, amelyek a közlekedés biztonságát, az üzemanyag-fogyasztás csökkentését szolgálják. Úgyszintén a zsuki gyárban gyártják majd a villamos kerékpárok meghajtására használt eBike egységeket.

Victor Ponta miniszterelnök kiváló befektetésnek nevezte, hogy a román állam több mint 25 millió eurós (7,6 milliárd forintos) támogatással segítette a német társaság új gyáregységének a megépítését. Megemlítette, a Bosch azért jött Romániába, hogy maradjon, és újabb beruházásokkal terjeszkedjen.

A román kormányfő szerint az a tény, hogy a Bosch, a Daimler, a Deutsche Bank és más neves német társaságok befektetnek Romániában, a legjobb üzenet, amit az ország kaphat. Azt jelzi, hogy Románia vonzó ország.

Dirk Hoheisel, a Bosch csoport igazgatótanácsának tagja az üzemnyitás alkalmából elmondta, a társaság kelet-európai terjeszkedése növeli a cég versenyképességét. Hozzátette, céljuk a közúti közlekedés biztonságosabbá tétele. Ehhez Kolozsvár a megfelelő helyszín, hiszen a város közlekedési csomópont, és egyetemi központ.

A Bosch csoport húsz éve telepedett meg Romániában. A bukaresti, temesvári, balázsfalvi és a Kolozsvár melletti egységeiben jelenleg 1700 alkalmazottat foglalkoztat.

A nemeszsuki Bosch üzem a cégcsoport autóvillamossági részlegéhez tartozik. A részleg 13 gyáregységében világszerte 24 ezer ember dolgozik.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!