2014. május 10. 12:31

Victor Ponta román miniszterelnök jelenlétében avatták fel a Bosch új gyáregységét a Kolozsvártól 20 kilométerre fekvő Nemeszsukon (Jucu).

A cégcsoport autóvillamossági részlegéhez tartozó gyáregység 70 millió eurós befektetéssel jött létre. A 38 ezer négyzetméteres gyárcsarnokban 750 embert foglalkoztatnak majd.

A Tetarom 3 ipari parkban felavatott gyáregységben az autóiparban használatos elektronikus alkatrészeket, vezérlőegységeket gyártanak majd, amelyek a közlekedés biztonságát, az üzemanyag-fogyasztás csökkentését szolgálják. Úgyszintén a zsuki gyárban gyártják majd a villamos kerékpárok meghajtására használt eBike egységeket.

Victor Ponta miniszterelnök kiváló befektetésnek nevezte, hogy a román állam több mint 25 millió eurós (7,6 milliárd forintos) támogatással segítette a német társaság új gyáregységének a megépítését. Megemlítette, a Bosch azért jött Romániába, hogy maradjon, és újabb beruházásokkal terjeszkedjen.

A román kormányfő szerint az a tény, hogy a Bosch, a Daimler, a Deutsche Bank és más neves német társaságok befektetnek Romániában, a legjobb üzenet, amit az ország kaphat. Azt jelzi, hogy Románia vonzó ország.

Dirk Hoheisel, a Bosch csoport igazgatótanácsának tagja az üzemnyitás alkalmából elmondta, a társaság kelet-európai terjeszkedése növeli a cég versenyképességét. Hozzátette, céljuk a közúti közlekedés biztonságosabbá tétele. Ehhez Kolozsvár a megfelelő helyszín, hiszen a város közlekedési csomópont, és egyetemi központ.

A Bosch csoport húsz éve telepedett meg Romániában. A bukaresti, temesvári, balázsfalvi és a Kolozsvár melletti egységeiben jelenleg 1700 alkalmazottat foglalkoztat.

A nemeszsuki Bosch üzem a cégcsoport autóvillamossági részlegéhez tartozik. A részleg 13 gyáregységében világszerte 24 ezer ember dolgozik.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.