2014. szeptember 29. 05:25

A múlt héten jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Duna Aszfalt egyedüli ajánlattevőként nyert el egy pest megyei infrastrukturális fejlesztést. A cég az elmúlt években igencsak felfelé ívelő pályára lépett, ezért megnéztük, hogy miként alakulhat az idei éve.

Egyedüli nyertesként több mint 54 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket idén a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Kft., ezen túl pedig számos konzorcium tagjaként dolgozhat, olyan vállalatokkal, mint a Közgép, vagy a felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft.

A cég bevételei 2009 és 2011 között viszonylag stabilan 17-18 milliárd forint között ingadoztak, 400-500 millió forintos adózás utáni nyereséggel, 2,4 – 3,3 százalékos nyereségrátával, amelyből a tulajdonosok rendre 40 millió forint osztalékot vettek ki. 2012-ben egy 10 milliárd forintos ugrással már 28 milliárdos bevételt és 1,3 milliárdos nyereséget tudott realizálni a cég, amelyből már egy nagyságrenddel nagyobb, 500 milliós osztalék ment a tulajdonosoknak. Tavaly ez a szám is duplázódott, az építőcég 54 milliárdot kaszált és nyereségrátája is megközelítette a 8 százalékot. Az így maradt 4,3 milliárdból kettőt ki is vettek osztalék formájában.


Vélhetően az idei évben sem alakul rosszul a cég eredménye, ugyanis számos milliárdos közbeszerzést sikerült megnyernie egyedüliként is. Januárban például a Strabagot és a Sade-Magyarország Kft.-t megelőzve nyerte el az Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program felhívását közel 10 milliárd forint értékben. De hasonló nagyságrendű, 9,8 milliárdos tender volt az 55-ös főút Tataháza és Baja közötti szakaszának megerősítése, illetve kerékpárút építése, amelyet az EuroAszfalt elől halászott el a vállalat. Ugyanebben a felállásban vitte el a 47-es út Algyő és Szeged közti szakaszának megerősítésére kiírt tendert is 7,8 milliárdért.

A cég számos konzorciumnak is tagja. Részt kap például a Magyar Közút 28 milliárdos keretszerződéséből, amelyet burkolat- és útfelújítási munkálatokra kötöttek. A Colas Zrt.-vel közösen végezhetik a 47-es út Békés megyei szakaszának megerősítését, illetve építhetnek kerékpárutat 9 milliárd forintért. A vesztesek között itt is megtalálható az EuroAszfalt a DÉLÚT Kft. mellett.

Az idei nyertes közbeszerzések között két projekten dolgozhatnak együtt Mészáros Lőrinc cégével: a „Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program” tervezésén és kivitelezésén 25.8 milliárd forintért, illetve a VIII. kerületi, csatornázási munkálatokkal érintett utcák karbantartására már ismét ketten jelentkeztek és vitték el a megbízást, furcsa 249 999 000 millió forintért.

A Duna Aszfalt Kft. Varga Károly és Szíjj László 50-50 százalékos tulajdonában áll, saját tőkéje 4,2 milliárd forint. A cég mint anyavállalat, négy vállalkozás, egyenként 50 százalékos tulajdonjogát birtokolja, de befolyása nagyobb, mert a többi tulajdonos 1-1 százalékot átadott szavazati jogaikból.

A közbeszerzések értéke alapján vélelmezhető, hogy a Duna Aszfalt növekedése 2014-ben is töretlen lesz.

Szász Péter
mfor.hu