3p

A múlt héten jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Duna Aszfalt egyedüli ajánlattevőként nyert el egy pest megyei infrastrukturális fejlesztést. A cég az elmúlt években igencsak felfelé ívelő pályára lépett, ezért megnéztük, hogy miként alakulhat az idei éve.

Egyedüli nyertesként több mint 54 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket idén a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Kft., ezen túl pedig számos konzorcium tagjaként dolgozhat, olyan vállalatokkal, mint a Közgép, vagy a felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft.

A cég bevételei 2009 és 2011 között viszonylag stabilan 17-18 milliárd forint között ingadoztak, 400-500 millió forintos adózás utáni nyereséggel, 2,4 – 3,3 százalékos nyereségrátával, amelyből a tulajdonosok rendre 40 millió forint osztalékot vettek ki. 2012-ben egy 10 milliárd forintos ugrással már 28 milliárdos bevételt és 1,3 milliárdos nyereséget tudott realizálni a cég, amelyből már egy nagyságrenddel nagyobb, 500 milliós osztalék ment a tulajdonosoknak. Tavaly ez a szám is duplázódott, az építőcég 54 milliárdot kaszált és nyereségrátája is megközelítette a 8 százalékot. Az így maradt 4,3 milliárdból kettőt ki is vettek osztalék formájában.


Vélhetően az idei évben sem alakul rosszul a cég eredménye, ugyanis számos milliárdos közbeszerzést sikerült megnyernie egyedüliként is. Januárban például a Strabagot és a Sade-Magyarország Kft.-t megelőzve nyerte el az Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program felhívását közel 10 milliárd forint értékben. De hasonló nagyságrendű, 9,8 milliárdos tender volt az 55-ös főút Tataháza és Baja közötti szakaszának megerősítése, illetve kerékpárút építése, amelyet az EuroAszfalt elől halászott el a vállalat. Ugyanebben a felállásban vitte el a 47-es út Algyő és Szeged közti szakaszának megerősítésére kiírt tendert is 7,8 milliárdért.

A cég számos konzorciumnak is tagja. Részt kap például a Magyar Közút 28 milliárdos keretszerződéséből, amelyet burkolat- és útfelújítási munkálatokra kötöttek. A Colas Zrt.-vel közösen végezhetik a 47-es út Békés megyei szakaszának megerősítését, illetve építhetnek kerékpárutat 9 milliárd forintért. A vesztesek között itt is megtalálható az EuroAszfalt a DÉLÚT Kft. mellett.

Az idei nyertes közbeszerzések között két projekten dolgozhatnak együtt Mészáros Lőrinc cégével: a „Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program” tervezésén és kivitelezésén 25.8 milliárd forintért, illetve a VIII. kerületi, csatornázási munkálatokkal érintett utcák karbantartására már ismét ketten jelentkeztek és vitték el a megbízást, furcsa 249 999 000 millió forintért.

A Duna Aszfalt Kft. Varga Károly és Szíjj László 50-50 százalékos tulajdonában áll, saját tőkéje 4,2 milliárd forint. A cég mint anyavállalat, négy vállalkozás, egyenként 50 százalékos tulajdonjogát birtokolja, de befolyása nagyobb, mert a többi tulajdonos 1-1 százalékot átadott szavazati jogaikból.

A közbeszerzések értéke alapján vélelmezhető, hogy a Duna Aszfalt növekedése 2014-ben is töretlen lesz.

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!