<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sikeresen fejeződött be 35, többszörösen hátrányos helyzetű, zömében értelmi fogyatékos ember visszavezetése a munkaerőpiacra annak az uniós támogatással megvalósult programnak az eredményeként, amely mostantól modellként szolgálhat az önkormányzatok számára - közölte a módszert kidolgozó civil szervezet helyettes ügyvezetője szerdán.

Hermann Judit, a csobánkai székhelyű Irmák - szociális szolgáltató közhasznú társaság - szakembere elmondta: Pest megyében hozzávetően háromszázezer szegénységben élő embert tartanak számon, közülük több tízezren valamilyen fogyatékosság következtében többszörösen hátrányos helyzetben vannak, és döntő többségük jó ideje kiszorult a munkaerőpiacról. Egy-egy ilyen ember intézeti ellátása évi nyolcszázezer forintjába kerül az államnak - tett hozzá.

A csaknem ötszáz fogyatékos, hátrányos helyzetű emberről gondoskodó Irmák, a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében két évvel ezelőtt 146 millió forintot  elnyert európai uniós pályázat alapján, egy maga által kidolgozott projekttel látott hozzá a 35 fogyatékos ember képzéséhez. Főként a kertészet és a biokertészet szakmai fogásait sajátították el az erre kiválasztott asszonyok és férfiak. A kétéves képzés eredményeként közülük harmincan már visszakerültek a munkaerőpiacra, állást kaptak, és képesek az önálló egzisztencia megteremtésére - mondta a szakember.

A sikeres modell iránt máris több önkormányzat érdeklődik. Saját településükön a közmunka programhoz kapcsolódva kívánják átvenni az Irmák programját, hogy ezzel enyhítsenek a helyi szociális feszültségeken - hangsúlyozta Hermann Judit.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.