<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Változnak a vasúti utazás feltételei február 1-jétől, márciustól pedig differenciált helyjegyárakat vezet be a MÁV-Start Zrt. - közölte a vasúttársaság szerdán.

A kedvezményes vasúti utazás esetén február 1-től a jegyvizsgálatnál az utasnak nemcsak a menetjegyét, hanem a kedvezményre jogosító igazolványát is át kell adni a jegyvizsgálónak, az eddigi felmutatás helyett. Ha az utas nem tudja vagy nem kívánja átadni az iratot, nyolcezer forint pótdíj megfizetésére vagy az adatainak hitelt érdemlő megadására köteles - hívta fel a figyelmet közleményében a MÁV-Start.

Változás az is, hogy a száz kilométer vagy az ez alatti távolságra kiállított menetjegyek csak a jegyen feltüntetett naptári napon érvényesek. Az érvényességen belül megkezdett utazás másnap hajnali három óráig befejezhető. A menetjegyek, akár hatvan napos elővételben, továbbra is megvásárolhatók.

A nagyobb távolságra kiadott menetjegyek érvényessége marad a távolságtól függően két, három vagy négy nap.

Menettérti jegyet csak száz kilométer feletti távolságra ad majd ki a vasúttársaság. Ha az utas ennél rövidebb utazásánál a visszaútra is meg kívánja vásárolni a jegyét, akkor a pénztáros két, egy útra szóló jegyet ad.

Megszűnik a menetjegyek visszatérítésénél a húsz százalékos kezelési költség levonásakor alkalmazott ezer forintos felső határ. A tapasztalatok szerint azonban a levont kezelési költség általában pár száz forintos, így a módosítás alig érinti az utazásról részben vagy teljesen lemondókat - közölte a Máv-Start. Nem számítanak fel kezelési költséget, ha a menetjegy árának visszatérítése a vasút hibája miatt történik.

Nemzetközi példákat is alapul véve, március 1-jétől a vasúti helyjegyek ára 150 forintról 180 forintra nő, az utazás napján megváltott helyjegyért azonban 300 forintot kell majd fizetni. Az eltérő árak az elővételben történő jegyvásárlásra ösztönöznek, ezzel lehetővé teszik, hogy a vasúttársaság a valós igényekhez mérten akár új kocsikat állítson be az utasok színvonalasabb kiszolgálása érdekében - fogalmaznak a közleményben.

A pénteken és vasárnap 12 órától üzemzárásig vonatozók a vásárlás időpontjától függetlenül 300 forintért válthatnak majd helyjegyet. A várakozások szerint az elhalasztható vagy előbbre hozható utazások elterelődésével kiegyenlítettebbé válik az utasforgalom, a vasúttársaság így csúcsidőben is kényelmesebb körülményeket biztosíthat az utasok számára.

A MÁV-Start közölte azt is: folyamatosan fejleszti szolgáltatásait a feláras vonatokon, már a tarifaváltozással egyidejűleg ingyenes fedélzeti internetelérést is biztosít az InterCity szerelvények egy részén, nyolc hónapon belül pedig az összes IC-kocsiban.

A vasúttársaság a helyjegyárakból várható többletbevételt az elmúlt évben megkezdett járműfelújítási program folytatására is kívánja fordítani, ennek keretében a legkevésbé komfortos elővárosi és távolsági kocsik megújítását tűzte ki célul.

A helyjegyekre nyújtott üzletpolitikai kedvezmények a továbbiakban is megmaradnak. Az alaptarifák a legutóbbi átfogó áremelés, a 2010 februári 10-15 százalékos növekedés óta lényegében változatlanok a vasúti személyszállításban - emelte ki a vasúttársaság.

Az intézkedéssel folytatódik a helyközi közösségi közlekedési tarifarendszer megkezdett átalakítása. A tavaly őszi első ütemben egyebek mellett az emelt szintű szolgáltatások pótjegy-árainak utazási távolsággal arányos megállapítása, és a minőségi autóbuszos felár növekedése hozott a vasút versenyképességét javító előrelépést - olvasható a közleményben.

A személyszállítási közszolgáltatási szerződés új helyjegyárakat rögzítő, véglegesítés alatt álló módosítása 2013. március elsejével léphet életbe.

MTI