3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Figyelemre méltó változás lesz, hogy az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését.

A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést – állapítja meg a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere, Veszprémi István.

Mivel a fogyasztók nagy általánosságban kedvelik a vásárlási utalványokat, ajándékkártyákat és pontgyűjtő hűségkártyákat (egységesen: utalványokat), a gazdasági életben is igencsak elterjedt a használatuk, hiszen alkalmazásuk áfaszempontból az eladók számára is kedvező.

Előfordulhat például olyan eset, amikor az eladónak elvileg csak részben, vagy egyáltalán nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, annak ellenére, hogy az utalvány ellenértékét beszedte a fogyasztótól. Ez akkor következhet be például, ha az utalvány az érvényességi időn belül nem, vagy nem teljes mértékben kerül felhasználásra. Továbbá, az utalványok egyes típusai esetében lehetőség van arra, hogy a tényleges felhasználás és a vonatkozó áfakulcsok alapján kerüljön megfizetésre az áfa.

A nagy népszerűségre való tekintettel rendkívül sokféle vásárlási utalvánnyal és utalványi megoldással találkozhatunk, azonban a magyar áfatörvény egységes európai szabályozás hiányában eddig nem kezelte az ilyen ügyleteket. Az áfamegfontolásokat ezért az általános szabályok alakították.

"Annak érdekében, hogy a tagállamokban kialakult eltérő gyakorlatot egységesítse, továbbá a jogbizonytalanságot enyhítse, az Európai Unió Tanácsa a közelmúltban kibocsátotta a 2016/1065 sz. Irányelvet. Az irányelvet csak a 2018. december 31. napját követően kibocsátott utalványokra kell alkalmazni, azonban annak végleges szövegezése már most is jó támpontot adhat az eladók számára annak felmérésére, hogy milyen irányba mutat majd a szabályozás. Ez alapján érdemes lehet felülvizsgálni, hogy hogyan illeszkedik az irányelv szabályaiba az alkalmazott utalványi rendszer, illetve, hogy az egyes utalványok miként minősülnek majd az új szabályozás alapján" – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Az új irányelv a vásárlási utalványok két típusát különbözteti meg:

  • Egycélú utalvány: kibocsátásakor teljes bizonyossággal megállapítható az utalványért kapható termék, illetve szolgáltatás.
  • Többcélú utalvány: nem állapítható meg egyértelműen az utalványért kapható konkrét termék, vagy szolgáltatás.

A két típusú utalványnak a szolgáltatási vonzatokon túl az adózási megítélése is jelentősen eltér egymástól: míg az egycélú utalványok esetén áfafizetési kötelezettség főszabályként az utalvány átadásakor keletkezik, addig a többcélú utalványok esetén elméletileg az utalvány beváltásakor keletkezik az adófizetési kötelezettség.

Veszprémi István hozzátette, hogy a jelenlegi gyakorlat áttekintése mellett mindenképpen érdemes lehet megvizsgálni, hogy milyen új lehetőségeket nyújt az utalványokra vonatkozó szabályozás, hogy milyen termékek, szolgáltatások, promóciók alakíthatóak át utalványi formába. Így lehet a leginkább és a legtudatosabban kihasználni egy esetlegesen kedvezőbb áfakezelést, amit az új irányelv lehetővé tesz.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!