<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csütörtökön megtartott IMA konferencia fő hívószavai az interaktivitás, kommunikációs forradalom, és a megváltozott fogyasztói társadalom voltak. Televíziós és internetes szakértők járták körbe a kommunikációs világ evolúciójának kérdéseit.

Kép és hanghatás nélkül egy tapodtat sem megy a modern ember (mfor.hu)

Az IMA konferencia a szokásos, manapság mindenkit foglalkoztató témákat járta körbe megoldásokat keresgélve a felgyorsult világ kérdéseire. A legtöbb előadásból megtudhattuk: a mobil- és internet-penetráció elterjedése új kommunikációs csatornákat hozott létre átrendezve ezzel a hagyományos felállást. A televízió már nem csak televízió, és az internet is több, mint csupán egy kommunikációs forrás.

Új világ

Mányai Csaba, az Arcus Interactive Group marketingigazgatója a megváltozott világ kérdéseit taglalta: az internet hódítása következtében új társadalmi folyamatok jöttek létre, úgymint az outsourcing, bloggolás, social network, és nem utolsó sorban az emberek információkeresési szokásai. (Google, Wikipédia). Ezekhez a megváltozott szokásokhoz kell igazodnia a marketingnek is, és fel kell vennie a dinamikai, átjárhatósági és interaktivitási versenyt.

A változás egyik alapja a kereslet átformálódása: a szükség alapú keresletet a vágy alapú kereslet váltja fel. Ezt pedig már jobban lehet kommunikációval befolyásolni, illetve egy olyan tendencia is megmutatkozik, miszerint a reklámügynökségek termékfejlesztés terén is adnak tanácsot.

Amihez érdemes hozzászoknunk

Az új kommunikációs világban érdemes megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a változás állandó, keményebb farkastörvényeket diktál a piac, kevesebb kontroll van a hirdetők kezében, miután a fogyasztóknak nagyobb beleszólásuk van. Ez mind megnehezíti a reklámozók dolgát, ugyanakkor valamelyest könnyebbé és olcsóbbá válik az információterjesztés, csak a kiszolgáltatottság okán sokszoros energiaráfordítást és hozzáértést kíván meg a folyamat.

Az 1.0-ás hangvétel már nem működik

A mai világban, ahol olyan intenzív a fogyasztók beleszólása, hogy egy-egy hangosabb véleményvezér fel tud virágoztatni, vagy éppen földbe tud döngölni egy kampányt, már nem engedhet meg magának egy vállalat egy olyan malőrt, melyet annak idején a Kryptonite lakatot gyártó cég megtett: egy interneten terjedő filmben fiatalok bebizonyították, hogy a magát szuperbiztonságosnak hirdető lakat könnyűszerrel kinyitható egy perc alatt egy toll segítségével. A cég akkoriban nem tett radikális lépéseket a kommunikációja terén, mondván a film "csak" az interneten terjedt el. Ma ez a "csak" jelent szinte mindent. Ma már nem működik a régi, értékeket diktáló reklámnyelvezet, ugyanis immár a fogyasztó diktál, mely a reklámszakmát egyfajta alázatra kényszeríti.

Az evolúció vagy forradalom? Többek véleménye szerint nem mást kell csinálni, hanem másképp kell használni a meglévő eszközöket. Tudomásul kell venni: az lesz sikeres az "új világban", aki ehhez új térképet is rajzol magának, és aszerint tájékozódik.

G.F.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.