<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vizes világbajnokság Budapest mellett Balatonfüreden is zajlott, utóbbi költségei közül azonban csak a nagyobbakat ismerjük. Most fény derült néhány kisebbre is.

A vizes világbajnokság egyik főhelyszíne Balatonfüred volt, ami főként a parkolóház építésének kálváriájával került be a köztudatba. Pedig nem csak ez az egy költségelem jelentkezett az eseménnyel kapcsolatban. A Közbeszerzési Hatóság oldalán a napokban sorra jelentek meg az aláírt szerződések, összefoglaló dokumentumok a balatoni helyszínnel kapcsolatban. Egy feladatok egy részét sikerült kiszervezni, másokra pedig forráshiány vagy egyéb ok miatt született megállapodás.

Április 18-án írták alá a szerződést a balatonfüredi önkormányzat a Lelátó Kft.-vel lelátók bérlésére vonatkozóan. Ennek költsége nettó 121 millió forint volt, az viszont nem derült ki, hogy pontosan hány férőhelyet biztosítottak a bérelt lelátók.

Szintén a városi önkormányzat kötötte meg azt a szerződést, ami a vízmeder kotrására irányul. 3 részben 2 céggel sikerült megállapodniuk. A Béta-Q Kft. nettó 18 millióért végezte el a partvédmű előkészítését és helyreállítását, illetve még 10 milliót kapott az úszópálya akadálymentesítésére. A Balatoni Hajózási Zrt. pedig a megkötött szerződés szerint kotrást és az iszap zagytárolóba való elszállításáért volt felelős a Tagore sétány előtt minimum 250 méter hosszon és 50 méteres szélességben. Ez maximum 10 ezer köbméternyi anyagot jelenthetett, ami azért fontos, mert a szerződéses árat ennek függvényében határozták meg. Egy köbméter iszap kikotrásáért nettó 11 ezer forintot kapott a Zrt., vagyis ha a maximális 10 ezer köbméterrel számolunk, akkor nettó 110 millió forint folyhatott be a társaság kasszájába.

Ezzel együtt összesen a vizes vb végszámlája újabb nettó 260 millióval növekedhetett.

Balatonfüred (Fotó: MTI)

Van, amire mégsem szerződtek

Találtunk a dokumentumok között két olyan tételt is, melyek esetében végül elmaradt a szerződéskötés. Eredetileg nettó 30 millió forintból szerette volna beszerezni az önkormányzat a mobil úszószigeteket, mobilstégeket, utóbbi 746 négyzetméternyi területet tett volna ki. A beérkező ajánlatok között a legkedvezőbb is jócskán meghaladta a rendelkezésre álló nettó 30 milliós forrást, ez a Sitel Kft. - Masterdock Divíziótól érkezett és 53,9 millióról szólt.

Menet közben gondolták meg magukat a szervezők a kiszolgáló létesítményekkel kapcsolatban. Eredetileg hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban szerették volna kiszervezni ezek beszerzését, az összefoglaló tájékoztatás szerint erre azonban mégsem volt szükség előre nem látható okok miatt. Korábbi szerződéses kötelezettségénél fogva a pavilonokat, kontéreneket és sátrakat a Bp2017 Kft. biztosította. Ez pedig csak az eljárás megindítását követően derült ki.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.