<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb McDonald's éttermet záratott be Oroszországban a fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor: kedden egy jekatyerinburgi gyorsétterem húzta le ideiglenesen a rolót.

A szakhatóság közleménye szerint fogyasztói panasz nyomán indítottak ellenőrzést, amelynek során megállapították, hogy az eladott termékek minősége nem megfelelő. Például sertéshúst találtak abban a hamburgerpogácsában, amelyet úgy reklámoznak, hogy 100 százalékig marhahúsból készült. Hiányosnak találta a felügyelet az üzemi helyiségek felszereltségét is, így azt kérte a bíróságtól, hogy 90 napra tiltsa meg a működést a Jekatyerinburg belvárosában lévő McDonald's-nak.

Néhány napon belül az ötödik gyorsétteremre került lakat. Múlt héten három moszkvai, köztük a Puskin téri, hétfőn pedig a sztavropoli McDonald's kényszerült bezárni, miután a fogyasztóvédelmi felügyelet közölte, hogy ellenőrzései során a közegészségügyi-járványügyi előírások megsértését tapasztalta.

Az orosz fogyasztóvédelem a múlt héten jelentette be, hogy átfogó, az ország szinte teljes területét érintő ellenőrzést tart az amerikai gyorséttermi hálózat egységeiben.

Számos szakértő úgy véli, hogy a McDonald's-ok bezárása a Moszkva és a Nyugat közötti feszültség számlájára írható. Az orosz közegészségügyi és állatorvosi hatóságokat a múltban gyakran érte az a vád, hogy Oroszország geopolitikai érdekeit szem előtt tartva hoznak döntéseket. Ez történt 2006-ban, amikor leállították a grúziai borok importját, vagy tavaly, amikor kitiltották az orosz piacról a Petro Porosenko ukrán elnök tulajdonában álló csokigyártó vállalat termékeit.

Az amerikai étteremlánc 1990 óta van jelen Oroszországban, jelenleg 85 városban 435 étteremmel. Két orosz leányvállalatának bevételei tavaly meghaladták a 63 milliárd rubelt (több mint 441 milliárd forint), a nettó profitjuk pedig több mint 6,2 milliárd rubel (több mint 43 milliárd forint) volt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.