2014. június 18. 05:46

A német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) 14,2 milliárd euróra becsüli a francia Alstom energetikai üzletágát, amelyre kedden Párizsban megtették a közös ajánlatukat.

A General Electric (GE) amerikai holdingvállalat a francia nagyvállalat energetikai tevékenységeinek felvásárlására már áprilisban megtette ajánlatát, 12,35 milliárd eurós értékben.

"Mi egy nagy ipari szövetséget hoztunk létre a Mitsubishivel, amely új jövőt ajánl az Alstomnak a feldarabolás helyett" - mondta Gerhard Cromme, a Siemens igazgatótanácsának elnöke Párizsban, miután fogadta őt Francois Hollande francia államfő. Több hét egyeztetés után a Siemens és az MHI hétfőn tette közzé az elemzők által viszonylag bonyolultnak ítélt javaslatát, amelyben egyszerre szerepel felvásárlás és közös cégek létrehozása.

A Siemens 3,9 milliárd euróért felvásárolná az Alstom gázturbina üzletágát, míg az MHI három közös céget hozna létre az Alstommal - amely többségi tulajdonos maradna - a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában, valamint 10 százalékos részesedést vásárolna az Alstomban. A két cég közös ajánlata az Alstom energetikai üzletágában összesen 14,2 milliárd eurós értékű.

Az Alstom szakszervezetei után a Siemens és az MHI vezetőit saját kérésükre délelőtt fogadta a francia elnök, délután pedig a nemzetgyűlés gazdasági biztosságának is bemutatták a közös ajánlatukat. A francia kormány elvárásainak megfelelően, amelynek első szempont a francia nagyvállalat egyben tartása és a franciaországi munkahelyek megőrzése, az MHI jelezte: részesedésével ezer új munkahely jönne létre Franciaországban. A Siemens pedig három évre garantálja a munkahelyek megőrzését a gázturbina ágazatban Franciaországban és Németországban, ezenkívül pedig több mint ezer gyakornoki helyet hoz létre Franciaországban.

A német és japán vállalat az Alstom vezetőivel is tárgyal, akik már áprilisban jelezték, hogy a GE ajánlatát támogatják, amely a francia nagyvállalat tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai üzletág felvásárlásáról szól. Manuel Valls francia miniszterelnök megerősítette, hogy a kormánynak nincs preferenciája, de Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a kezdetektől egy olyan partnerséget támogat, amely megőrzi az Alstom egységét. A Siemens és az MHI ezért egy ilyen modellben gondolkodik, szemben a GE-vel.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.