2014. június 18. 05:46

A német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) 14,2 milliárd euróra becsüli a francia Alstom energetikai üzletágát, amelyre kedden Párizsban megtették a közös ajánlatukat.

A General Electric (GE) amerikai holdingvállalat a francia nagyvállalat energetikai tevékenységeinek felvásárlására már áprilisban megtette ajánlatát, 12,35 milliárd eurós értékben.

"Mi egy nagy ipari szövetséget hoztunk létre a Mitsubishivel, amely új jövőt ajánl az Alstomnak a feldarabolás helyett" - mondta Gerhard Cromme, a Siemens igazgatótanácsának elnöke Párizsban, miután fogadta őt Francois Hollande francia államfő. Több hét egyeztetés után a Siemens és az MHI hétfőn tette közzé az elemzők által viszonylag bonyolultnak ítélt javaslatát, amelyben egyszerre szerepel felvásárlás és közös cégek létrehozása.

A Siemens 3,9 milliárd euróért felvásárolná az Alstom gázturbina üzletágát, míg az MHI három közös céget hozna létre az Alstommal - amely többségi tulajdonos maradna - a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában, valamint 10 százalékos részesedést vásárolna az Alstomban. A két cég közös ajánlata az Alstom energetikai üzletágában összesen 14,2 milliárd eurós értékű.

Az Alstom szakszervezetei után a Siemens és az MHI vezetőit saját kérésükre délelőtt fogadta a francia elnök, délután pedig a nemzetgyűlés gazdasági biztosságának is bemutatták a közös ajánlatukat. A francia kormány elvárásainak megfelelően, amelynek első szempont a francia nagyvállalat egyben tartása és a franciaországi munkahelyek megőrzése, az MHI jelezte: részesedésével ezer új munkahely jönne létre Franciaországban. A Siemens pedig három évre garantálja a munkahelyek megőrzését a gázturbina ágazatban Franciaországban és Németországban, ezenkívül pedig több mint ezer gyakornoki helyet hoz létre Franciaországban.

A német és japán vállalat az Alstom vezetőivel is tárgyal, akik már áprilisban jelezték, hogy a GE ajánlatát támogatják, amely a francia nagyvállalat tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai üzletág felvásárlásáról szól. Manuel Valls francia miniszterelnök megerősítette, hogy a kormánynak nincs preferenciája, de Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a kezdetektől egy olyan partnerséget támogat, amely megőrzi az Alstom egységét. A Siemens és az MHI ezért egy ilyen modellben gondolkodik, szemben a GE-vel.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.