2p

Újabb benzinkutak vásárlását tervezi Csehországban a Mol magyar kőolajipari társaság - írta az E15 cseh gazdasági napilap szerdán.

A Slovnaftnak, a Mol leányvállalatának, jelenleg mintegy 18 százalékos részesedése van a kőolajipari termékek csehországi piacán. A benzinkutak terén a Mol-nak, miután megvette a Pap Oil több mint 120 üzemanyagtöltő állomását, 4,3 százalékos a részesedése, s ezt szeretné legalább megduplázni.

"A Mol csoport azt szeretné, ha kiegyensúlyozottabb lenne az arány a 18 százalékos nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi pozíció között" - mondta a lapnak Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

Középtávon Molnár szerint a Mol szeretné megszerezni a csehországi benzinkutak legalább tíz százalékát. Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója és a Mol felső menedzsmentjének tagja tavaly az E15-nek adott interjújában azt állította, hogy a cél a 25 százalékos részesedés megszerzése. "Ezzel a Mol a cseh piac első számú szereplője lenne" - írja a gazdasági napilap.

Az E15 azt írja, hogy az utóbbi években az OMV, az Agip, illetve a Robin Oil kőolajipari csoportok is jelezték, hogy csehországi jelenlétük csökkentését mérlegelik.

A Mol-nak viszont konkurenciát jelenthet az orosz Lukoil, amely terjeszkedni kíván a csehországi piacon.

Molnár elmondta: a Mol érdeklődik a cseh Cepro kőolajipari társaság iránt is. Cseh kormánykörök az utóbbi időben többször is jelezték, hogy mérlegelik a Cepro eladását.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!