2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kelet- és Közép-Európának jelentős előnyöket jelent a gyorsvasútvonalak uniós fejlesztése - hangoztatta kedden Brüsszelében Balázs Péter volt EU-biztos, a kiemelt uniós vasúti beruházások egyik, úgynevezett koordinátora azt követően, hogy társaival együtt az Európai Parlament közlekedési bizottsága előtt bemutatta második éves jelentését.

Az öt koordinátort - többnyire korábbi európai biztosokat - tavalyelőtt nevezték ki a kontinenst behálózó közlekedési folyosók épülésének értékelésére. Feladatuk, hogy vizsgálják meg a hatáskörükbe tartozó elsőrendű fontosságú tengelyt, és tegyenek javaslatokat e jelentős projektek megvalósításának folytatásával kapcsolatban. Balázs Péter a Párizs-Pozsony gyorsvasútvonal koordinátora. Mint korábban jelezte, reményei szerint a vonal teljes egészében működhet 2015-re.

Mostani meghallgatásán Balázs Péter egyebek között azt hangoztatta, hogy a kelet-európai országok infrastruktúrájának fejlesztése eszköz a térség és a tagságra vágyó államok integrációjának segítésére.

Magyarország számára nagyon fontos, hogy a gyorsvasút Bécsig és Pozsonyig eljuthat, mert oda Budapest már nagyon közel van. Emellett ez a forgalom növekedését is jelenti a térségben, ami gazdasági előnyöket hordoz magában - fejtette ki a rendezvény után az MTI-nek nyilatkozva a szakember.

A meghallgatáson több bírálat érte az új tagállamok jelenlegi közlekedési infrastruktúráját, és a képviselők sürgették, hogy ezek fejlesztésére Brüsszel fordítson kiemelt figyelmet. A 2007-2013-as költségvetési periódusban a közlekedés uniós fejlesztésére 8 milliárd euró jut az EU-ban - emlékeztetett Balázs Péter.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!