<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több vállalat számára jelent problémát a munkaerő megszerzése és megtartása. Vannak olyan juttatások azonban, amelyek hozzájárulhatnak a dolgozói elégedettség növeléséhez és így fokozhatják munkavállalók lojalitását.

Napjainkban számos területen égető a munkaerőhiány, amit a vállalatok nagyobb odafigyeléssel, magasabb juttatásokkal igyekeznek enyhíteni. A munkáltatók által adott juttatásoknál az egyik legfontosabb szempont ugyanakkor annak költséghatékonysága. Emellett fontos még a kiszámíthatóság és a dolgozói elégedettség növelése is. Ebbe az elvárás rendszerbe kiválóan illeszkedik a kockázati biztosítások termékköre.

Noha a dolgozók egy része a készpénzt értékeli a legtöbbre, egyebek mellett a biztosítás is olyan értéknövelt szolgáltatás, amit egyre többen szívesen fogadnak. Az egészségbiztosítások, s ezen belül a szolgáltatásfinanszírozó biztosítások, és az összegbiztosítási szerződések útján a munkáltatók számára a jogszabályok egy költséghatékony juttatási formát biztosítanak. Különösen kedvező, hogy ugyanazon adófeltételekkel nyújtható cafetéria rendszeren belül és kívül is, jelzi Fata László cafetéria szakértő. Szerinte a napjainkban tapasztalható munkaerőhiány mellett minden vállalkozás keresi a költséghatékony lehetőségeket. Így előkelő helyen vannak ebben a versenyben az adómentes elemek, illetve azok, melyek a munkáltatói bekerülésnél nagyobb értéket tudnak közvetíteni.

Az egészségbiztosítás esetén a szolgáltatást a munkavállaló jellemzően értékesebbnek, fontosabbnak ítéli, mint amekkora értéket a munkáltató díj oldalon a biztosító felé megfizet. Fata László szerint a szolgáltatás-finanszírozó biztosítások a cafetéria rendszeren kívül adva még jobban is szolgálják a munkáltatók céljait, illetve ennek köszönhetően nem csak szavak szintjén marad a munkavállalókról való gondoskodás, amit egyébként sok cég hirdet magáról.

Természetesen ennél a béren kívüli juttatásnál is fontos, hogy ne csak a munkáltatók, hanem a munkavállalók is megtalálják a számításukat. Hegymegi Anita, a MABISZ Egészség- és Balesetbiztosítási Tagozat elnöke szerint ugyanakkor ezzel sincs probléma. Magyarországon is egészségtudatosabb lett a lakosság, így örömmel vesznek olyan szolgáltatáscsomagokat, amely ezt a céljukat támogatja, így a biztosítások keretében elérhető szűrővizsgálatok kifejezetten népszerűek.

hirdetés

A szolgáltatás-finanszírozó biztosítások előnye az is, hogy a munkavállalókat jobb és gyorsabb egészségügyi szolgáltatáshoz segíthetik, igaz lehet ez akár egy diagnosztikai szűrővizsgálatra, akár az így feltárt bajok orvoslására. Az egészségbiztosítások alapján a biztosító szolgáltatása meglehetősen széles körű lehet: a biztosítási eseményre nézve előre meghatározott biztosítási összeg kifizetése, vagy baleset/betegség miatt szükséges egészségügyi ellátás költségeinek megtérítése, illetve az orvosi protokoll szerint indokolt tartalmú szűrővizsgálat költségének viselése. Ezek mellett egyre népszerűbbek az asszisztencia-szolgáltatások is, amelyek segítségével a biztosítók a betegút teljes hossza alatt támogathatják, segíthetik ügyfeleiket.

Az egészséges munkavállaló természetesen a vállalatoknak is nagy nyereség, hiszen táppénz esetén eleve kiesnek az emberek a munkából, de ha vizsgálatokra kell várni, vagy az egészsége miatt aggódik valaki, akkor általában jóval kevésbé koncentrált és terhelhető, tehát végeredményben mind a munkaadók, mind a munkavállalók jól járnak az ilyen juttatásokkal.

mfor.hu

A cikk elkészítéséhez a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) nyújtott szakmai támogatást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.