Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Avanti- és a Jet-benzinkutak bekebelezése után elsősorban újabb töltőállomások vagy egész hálózatok felvásárlásával duplázná meg piaci részesedését hazánkban a Lukoil, tudta meg az mfor.hu. A Jet-egységek átalakítását az orosz olajipar óriáscége 2009 elejére befejezi, így addigra mind a 74 kút egységes arculatot kap majd.

Sárosi: duplázásra készülünk

Idén októberben kezdte meg a Lukoil a hazai Jet-benzinkutak átalakítását, amelyeket még tavaly vásárolt meg a Conoco Magyarország Kft.-től. Ennek keretén belül többek között átfestik az épületeket és kicserélik az árkijelző oszlopokat, így 2009 elejére az összes egykori Jet-kút kinézetében is teljes egészében Lukoil-kúttá vedlik majd át, mondta el keddi sajtótájékoztatóján Sárosi Miklós, a Lukoil Magyarország Kft. ügyvezető igazgató-helyettese.

45 millió dollárba kerül az átalakítás


Mint ismert, a Lukoil 2007 júniusában összesen hat országban szerezte meg a ConocoPhilips benzinkúthálózatát: Magyarországon harminc, Belgiumban 156, Lengyelországban 83, Finnországban 49, Csehországban 44, Szlovákiában pedig 14 töltőállomást vett át. A többi országban is végbemenő átalakítás összesen negyvenöt millió dollárba (mintegy kilencmilliárd forint) került. Kérdésünkre Sárosi Miklós azt nem kívánta közölni, mekkora összeget emésztettek fel ezen belül a magyarországi munkálatok.

A társaság a kiskereskedelmi piacon hat, a töltőállomások számát tekintve pedig 5,1 százalékos részesedéssel rendelkezik hazánkban. A menedzsment utóbbi mutatót öt-tíz éven belül a duplájára kívánja emelni, közölte újságírói kérdésre Sárosi Miklós. Ez három módon lehetséges: saját kutak alapításával, egyes kutak felvásárlásával vagy teljes hálózatok bekebelezésével.

További felvásárlásokat terveznek 

A szakember az mfor.hu kérdésére hozzátette: saját kutak nyitása meglehetősen bonyolult és időigényes folyamat, ez csak lassú terjeszkedési ütemet tenne lehetővé. Ezért annak érdekében, hogy terveiket tartani tudják, töltőállomások vagy egész hálózatok felvásárlására mindenképpen szükség lesz, emelte ki. Elmondása szerint folyamatosan vizsgálják a piaci lehetőségeket, konkrétumokat azonban egyelőre nem kívánt közölni.

A hazánkban négy éve megjelenő Lukoilnak a felvásárlásokat tekintve már van tapasztalata, hiszen a Jet-kutak megvétele előtt 2004-ben az Avanti 18 töltőállomását kebelezte be. Az orosz cég jelenleg már 74 benzinkúttal rendelkezik hazánkban, s néhány héten belül újabb két egységet fog nyitni.

Egységesítik a megjelenést

A Jet-kutak integrálásával párhuzamosan a társaság országos médiakampányt indított népszerűségének növelésére: szeptembertől tv-reklámokban találkozhatunk a cég hirdetéseivel, rövidesen pedig a rádiókban is megjelennek reklámjaik. Sárosi elmondása szerint továbbra is elsősorban az árérzékeny fogyasztókat kívánják megcélozni.     

Három forgatókönyv válság esetére 

Ami a pénzügyi válság hatásait illeti, a Lukoil három forgatókönyvvel készült a jövőre: egy optimistával, egy "közepessel" és egy pesszimistával, mondta el Nazim Szulejmanov, Közép- és Kelet-Európáért, valamint Belgiumért felelős ügyvezető igazgató, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A szakember hangsúlyozta, hogy a cég eddig egyetlen megkezdett fejlesztését sem állította le, és nincs is szándékában ilyen lépés.

Ennek némileg ellentmond, hogy tegnap a Lukoil Neftochim Burgas cég vezetője közölte: a globális pénzügyi válság miatt az orosz vállalat elhalaszthatja bulgáriai cégénél tervezett fejlesztését.

A teljes egészében magántulajdonban lévő Lukoil világszerte összesen hatezer töltőállomást és kétszáz gáztározót működtet; árbevétele 2007-ben elérte a 80 milliárd dollárt, szénhidrogén-termelést tekintve a hatodik legnagyobb vállalatnak számít a világon. A társaság részvényeit több nemzetközi tőzsdén, többek között Londonban is jegyzik.    

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.