Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Újabb gépkocsialkatrész- és kiegészítőgyártók jelentették be romániai tevékenységüket. A Tenaris Silcotub márciusban Zilahon kezdi el légzsákgyártó kapacitásának működtetését, míg a Saint-Gobain a dél-romániai Calarasin fog autóüveget gyártani.

A luxemburgi bejegyzésű Tenaris 2004-ben vásárolta meg a nagy múltú zilahi Silcotub vállalatot, s az eddigi specialitásától, a varrat nélküli acélcsövek gyártásától eltérő piaci szegmensben, a gépkocsikba beépített légzsákok piacán is megveti a lábát - számol be a Cotidianul. A Zilahon ez év márciusától gyártandó terméket főleg exportra szánják - nyilatkozta Paolo Bassetti, a cég alelnöke. A Tenaris-Silcotub forgalma a tavalyi év során elérte a 600 millió lejt (175 millió eurót), ami 25 százalékos emelkedést mutat a 2005. évhez képest.

A Duna-parti Calarasiban a francia építőanyag-gyártó óriás, a Saint-Gobain vásárolt egy 80 hektáros telket, amelyen egy síküveg-gyártó üzemet, illetve egy gépkocsi-szélvédőket előállító gyárat épít. A Renault-val már megkezdték a tárgyalásokat, s úgy tűnik, a gall autógyártó lesz a legnagyobb megrendelőjük - bizakodik Olivier Lluansi, a Saint-Gobain romániai vezérigazgatója. A két gyártósor 2008 végére fog teljes kapacitással működni. A befektetés teljes összege még nem nyilvános, azt mindenesetre már lehet tudni, hogy a síküveg-gyárra 100 millió eurót szántak a franciák.

Constantin Stroe, a Romániai Gépkocsigyártók Szövetségének alelnöke (aki egyben a Dacia vállalat vezérigazgató-helyettese is) elmondta: a tavalyi évre vonatkozó statisztikák még nem állnak a rendelkezésére, de Romániában 2005-ben a hazai autóalkatrész-gyártók forgalma 900 millió euró volt, míg az országban ezen a piacon működő külföldi cégek 1,5 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le. A jövőben - az eltérő technológiai és pénzügyi lehetőségek miatt - a különbség tovább fog nőni - tette hozzá Stroe.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.