<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p


			
		

Az elmúlt két évben mintegy 30 ezerrel csökkent a legálisan foglalkoztatottak száma az építőiparban – mondta el a Napi Gazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Az elbocsátottak zöme valószínűleg munkanélküli lett, mivel az elmúlt időszakban Nyugat-Európában is kevesebb munka akadt, a két legkedveltebb célország, Ausztria és Németország pedig továbbra is fenntartotta a munkapiaci korlátozásokat.

Koji szerint az ágazat leépülése 2009-ben folytatódik, és várhatóan az elbocsátások sem szűnnek meg. Az ÉVOSZ becslése szerint a gazdasági válság mélypontja augusztus-szeptemberben várható.

Az ágazat túlélése az állami keresletélénkítésen múlik: elengedhetetlen lenne a kormány által többször bejelentett uniós társfinanszírozású kiemelt beruházások mielőbbi beindítása. Az alelnök szerint számos cég dönthet a leépítések mellett, és ha a tavalyihoz hasonló visszaesést kénytelen ismét elszenvedni, további 20-25 ezer ember kerülhet utcára - írja a Napi Gazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.