2009. október 2. 13:59

Megtámadta a Stadler a másodjára kiírt debreceni villamos tender érvénytelenítését.

A társaság a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz október elsején nyújtotta be a kérelmét, s egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a tender lezárását és tekintsék érvényesnek az ajánlatát.

Debrecen idén már két tendert írt ki villamosok beszerzésére, de mindkettőt érvénytelennek nyilvánították, a másodikat szeptember végén.

Az elsőként kiírt tender tavasszal azért lett érvénytelen, mert a város forintban kérte a villamosok szállítási árát, ám a tender, a forint euróval szembeni jelentős gyengülése miatt, finanszírozhatatlanná vált. A tender 248 forintos euró árfolyammal kalkulált.

Azóta Debrecen újra kiírta a 2-es vonalhoz szükséges 18 villamosra a nyílt közbeszerzést, de másodjára euróban kérte az árat.

A bírálóbizottság azonban érvénytelennek ítélte a debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzésére kiírt második tendert is. A pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, a Stadleré, amely viszont érvénytelennek bizonyult, ezért új pályázatot kell kiírni. Az ajánlat azért volt érvénytelen, mert a pályázó az ajánlati garanciára vonatkozó előírást nem teljesítette megfelelően, ezt pedig nem lehet hiánypótlással rendezni.

Az új tendert a lehető legrövidebb időn belül kiírja a város.

A háromnegyed részben uniós forrásból finanszírozott 7,2 kilométeres új debreceni villamos vonal teljes beruházási költsége 17,56 milliárd forint, ebből 8,46 milliárdot tesz ki a 18 csuklós villamos, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!