2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tervezi a visszatérést a okostelefon üzletbe a Nokia, de csak a készülékek tervezésével foglalkozna, a gyártást más vállalatoknak adná át - közölte kedden a finn vállalat.

A mobiltelefon üzletben kezdetben piacvezető finn vállalatot már évekkel ezelőtt kiszorította az okostelefon piacról a Samsung és az Apple.

A Microsoft tavaly áprilisban vette át a Nokia okostelefon üzletágát összesen 9,5 milliárd dollárért, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket sem a nyereség, sem a piaci részesedés terén. A Microsoft ezért a múlt héten 7,6 milliárd dollár veszteséget írt le az okostelefon üzletágban és 7800 alkalmazottat bocsátott el.

Satya Nadella vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Microsoft az eddiginél erősebben összpontosít majd az okostelefon üzletágra, amin piaci elemzők szerint szűkebb modellpalettát kell érteni. Terry Myerson pedig, a Windows üzletág vezetője hétfőn közölte, hogy július végén Windows 10 operációs rendszeren futó új prémium kategóriás okostelefonokkal jelennek meg a piacon.

A piacon már hónapok óta folynak a találgatások a Nokia visszatéréséről az okostelefon piacra valamely közreműködő partnerrel. Egy ilyen üzleti konstrukcióban jelent meg például a Windows helyett az Android operációs rendszeren futó és egyelőre még csak néhány országban kapható Nokia N1 táblagép is.

A Nokia keddi tájékoztatása szerint a Microsofttal kötött szerződés értelmében okostelefon készülék Nokia márkanév alatt legkorábban 2016 negyedik negyedévében jelenhet meg a piacon. A Microsoft a Nokia okostelefon üzletágának megvásárlásakor csak a Lumia modellnevet vette át, a Nokia márkanevet nem.

A fejlődő térségekben, ahol a viszonylag olcsó mobiltelefon készülékek még széles körű használatban vannak, a Nokia márkanév továbbra is erős marketing értékkel bír.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!