<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Túlzottan rápörgött a fekete korongokra a közönség ahhoz, hogy egy ilyen ziccert ki lehessen hagyni.

A Sony Corp. közel három évtizedes kihagyás után újrakezdi az analóg hanglemezek gyártását a márciustól kezdődött folyó pénzügyi évében.

A zenerajongók körében ugyanis világszerte ismét divatba jött a magyar köznyelvben - tévesen - bakelitlemezként ismert analóg hanghordozó, a mikrobarázdás hanglemez használata.

A Recording Industry Association of Japan szakmai szervezet nyilvántartása szerint 2016-ban Japánban 799 ezer hanglemez készült, míg 2010-ben még csak 105 ezer.

A Sony, a CD-k elterjedésével párhuzamosan, 1989-ben hagyott fel a hanglemezek gyártásával. Az üzletágat akkor a Toyokasei Co. céghez szervezte ki, amelyik valószínűleg ma már az egyetlen japán hanglemezgyártó vállalat. Világszerte viszont még működik néhány hanglemez-gyártó cég.

A Sony csütörtöki közleménye szerint leányvállalata, a Sony Music Entertainment (Japan) Inc. egy hanglemez-prést helyezett üzembe egyik telephelyén Japánban, valamint egy mesterlemez-vágó berendezést egyik tokiói hangstúdiójában.

A Sony nyolcéves kihagyás után tavaly mutatta be első hagyományos lemezjátszóját, amellyel már digitalizálni is lehet az analóg felvételeket. A Panasonic Corp. pedig szintén tavaly vásárolta vissza Technics lemezjátszó márkáját, amely már hat éve felhagyott a gyártással.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.