<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Főtáv Zrt. költségcsökkentési törekvéseinek újabb állomásaként több mint 5,3 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, mellyel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. üzemeltetésében működő Hulladékhasznosító Mű (Huha) hőkiadó kapacitását lehet növelni, a projekthez mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő KEOP támogatást nyert - közölte a távhőszolgáltató.

A Főtáv az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti: a Hulladékhasznosító Mű távhőkiadásának fokozása - amellett, hogy ez a jelenlegi legolcsóbb hőforrása a távhőszolgáltatásnak - számos előnnyel jár. Az FKF Zrt. üzemeltetésében működő Huha-ban eltüzelt szemét mennyisége, és ezáltal a légszennyező-kibocsátása nem változik, miközben a projekt eredményeként nő a kommunális hulladék felhasználásával termelt távhőenergia mennyisége, a szén-dioxid kibocsátás pedig Újpalotán évi 19 725 tonnával csökken.

A Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton a Főtáv projektje (Az Újpalotai Távhőkörzet Hulladékhasznosító Műből való részleges ellátása) 10 százalék vissza nem térítendő támogatást, közel 533,6 millió forintot nyert el.

A beruházással kapcsolatos munkálatok - így a IV. és XV. kerületi távvezeték építések, és az azzal járó burkolatbontási munkálatok - 2014-ben kezdődnek meg, és 2015 első felében fejeződnek be. A fejlesztések célja, hogy a Főtáv fogyasztói hődíjai csökkenjenek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a távhőellátás az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé váljon, amelyet az FKF Zrt. - mint a környezetvédelem területén elkötelezett társaság - is kiemelten támogat.

A környezetvédelmi szempontoknak megfelelő távhőszolgáltatás széles körű elterjedése érdekében létkérdés az olcsó hő- és alapdíj. A Főtáv versenyképessége fokozása érdekében az utóbbi években számos olyan beruházást hajtott végre, melyek eredményeképp a lakossági alapdíjat 10 százalékkal csökkenthette, illetve a legnagyobb fővárosi ingatlan beruházók többsége is a távhőszolgáltatást választotta. Ennek egyik fő eleme volt a hosszú távú megállapodás megkötése az FKF Zrt.-vel - írja közleményében a Főtáv.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.