TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magyarország üzleti géniusza, Mészáros Lőrinc az utóbbi években olyan ütemű vagyongyarapodást produkált, amelyet a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is megirigyelhetne. Minő pech, hogy az Amazon atyja, Jeff Bezos még a nemzet gázszerelőjét is túlszárnyalja.

A magyar emberek csak kapkodják a fejüket, hogy Mészáros Lőrinc és köre melyik nap mire tette rá a kezét, hiszen az egyszeri gázszerelőnek immár erőműve és bankja éppen úgy van, mint médiabirodalma, mezőgazdasági és építőipari vállalkozásai vagy éppen szállodalánca. Az általa felhalmozott vagyon a magyarok számára nem csak elérhetetlen, de elképzelhetetlen is, ennek ellenére a nemzetközi mezőnyben a fociklub tulajdonos polgármester nem számít tényezőnek. Elsősorban azért, mert a vagyona ugyan töretlenül növekszik, ám annak határt fog szabni az, hogy valós versenyhelyzetben, nemzetközi piaci körülmények között működő vállalkozása alig van Mészáros Lőrincnek.

Van azonban olyan milliárdos, aki hasonlóan nagy étvágyú befektető, mint a felcsúti gázszerelő, ám az ő vállalatainak többsége nem a politikus barátok által körülbástyázott „inkubátorokban”, hanem kőkemény versenyben kell, hogy megálljanak a lábukon. Nem másról van szó, mint az Amazon alapítójáról, Jeff Bezosról, akit jelenleg a világ harmadik leggazdagabb emberének tartanak, de akár már az év végén a legvagyonosabb lehet a várakozások szerint. A minap azért került a gazdasági hírek középpontjába, mert az Amazon 13,7 milliárd dollárért felvásárolta a Whole Food élelmiszerkereskedő-láncot és ezzel 11 elosztóközpont és 440 üzlet lett az övé. A kiemelkedő hatékonysággal működő online óriás megjelenése komoly riadalmat keltett a múlt pénteken, és a konkurens kiskereskedelmi láncok részvényei mind komoly veszteséget szenvedtek el. Önmagában a piacvezető Wal Mart, amely nem megy a szomszédba, ha agresszív működési modellről van szó, 12 milliárdot veszített piaci értékéből, ami nagyságrendileg pont a felvásárlás értéke.

Érdekli az Amazon részvény, esetleg Ön is vásárolna? Regisztráljon az Mfor Trader szolgáltatására, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

A mostani tranzakció kapcsán kapott nagyobb figyelmet, hogy mennyi helyre tette már be a lábát az Amazon, illetve Bezos. A visualcapitalist.com szedte össze, hogy mik a Bezos- és az Amazon- birodalom legfőbb pillérei és ékkövei. Az ábrát kielemző Marketwatch megjegyzi, hogy a köztudatban online kereskedőként nyilvántartott Amazon komoly összegeket tett a kiskereskedelembe, hiszen a fent említett Whole Food mellett 8 éve vette meg 1,2 milliárdért az online cipőkereskedelemmel foglalkozó Zappos-t. Ezen kívül is voltak azonban jelentősebb akvizíciók, hiszen a Twitch nevű video streaming oldalért is közel 1 milliárd dollárt fizettek. A cég egyik legkorábbi felvásárlása ma már nevetségesnek tűnő összegnek tűnik, igaz a 60 millió dollárért megvett IMDB mozis adatbázisba 1998 óta hihetetlen mennyiségű kép, szám és szöveges adat került fel.

Vannak olyan cégek is, amelyekben csak résztulajdonos lett az elmúlt években az Amazon. A 2010-es évek elején például több részvénycsomagot is vásároltak egy kuponozással foglalkozó cégben, a Living Socialben. Igaz, ezt később bekebelezte a kuponos oldalak nagyágyúja, a Groupon. A fizikai üzletekkel rendelkező élelmiszerkereskedelemmel sem a most megszerzett Whole Food kapcsán lépett kapcsolatba az Amazon, hiszen már 1999-ben beszállt a HomeGrocer nevű cégbe.

Bezos az Amazonon kívül rendelkezik egy befektetési vállalkozással, a Bezos Expeditions-szel. Ezen keresztül számos start-upban lett tulajdonos, és olyan, ma világszerte ismert vállalkozásokban érdekelt például, mint a Twitter vagy a Workday.

Ők voltak idén a legjobban kereső sztárok

A világ jelenleg harmadik leggazdagabbjának tartott embere magánbefektetőként is sok ígéretes vállalkozásban lett tulajdonos. Kevésbé közismert, de például annak idején a Google első befektetői között volt. Fantáziát látott többek között olyan ma már globális márkáknak számító, a megosztásos technológián alapuló cégekben is, mint az Uber vagy éppen az AirBnB.

Jeff Bezos vállalatbirodalmának sokadik pillérét jelenti a tulajdonában lévő Nash Holdings, amely az egyik legnagyobb tekintélyű tengerentúli lapnak, a Washington Postnak a tulajdonosa. Hogy teljes legyen a kép, több éve létrehozta a Blue Origin nevű vállalkozást is, amely a jövő évtől kínál űrutazásokat.

A legutolsó pont kapcsán persze lehet bennünk némi kis félsz, nehogy felkarolja hazánk üzleti géniusza a Kétfarkú Kutya Párt kezdeményezését, és végül űrállomást építsen Felcsútra.

Forrás: Kétfarkú Kutya Párt

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.