2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tervek szerint versenyhelyzetet teremtenek a közútkezelésben – legalábbis a közúti közlekedési törvény parlamentnek benyújtott módosítási tervezete alapján. Az útkezelői feladatokat a versenyeztetési eljárás nyertese, nem pedig kizárólag közhasznú társaság láthatná el, írja a Világgazdaság.

A közbeszerzési eljárásban lehet majd kiválasztani egy adott út országos kezelőjét. A cél: a közlekedés biztonságos és kulturált körülményeit a lehető legmagasabb színvonalon és leggazdaságosabban biztosítsák a nyertesek. A győztesnek az állam vállalkozói díjat fizetne. Biztosított lesz az állam fokozott ellenőrzési joga, illetve az, milyen jogosítványokkal rendelkezik, ha a közútkezelő megszegi a kötelezettségét, közölték a gazdasági tárcánál.

Jelenleg az országos közutaknak két kezelője van: a gyorsforgalmiakat az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt., a gyorsforgalminak nem minősülőket a Magyar Közút (MK) Kht. kezeli. A két koncessziós sztrádát (M5-ös, M6-os) más kezeli.

Az ÁAK Zrt. kezelésében közel 776 kilométernyi szakasz van: 646,5 kilométer autópálya, valamint autó- és főút. Winkler-Virág András szóvivő elmondta: a hozzájuk tartozó gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetését, fenntartását és karbantartását a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal (KKK) kötött szerződés alapján látják el.

Az MK Kht. számára a KKK szintén szerződés keretében biztosít útüzemeltetési és -fenntartási forrást a több mint 30 ezer kilométernyi közúthálózatnak a műszaki és kezelési előírások szerinti végzésére. Ennek alapján az idén az útpénztárból 23,8 milliárd forint támogatást kapnak. Ebből közel 9,4 milliárdot a fenntartás, valamivel kevesebbet az üzemeltetés és ötmilliárdnál többet a tisztán tartás tesz ki, írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!