2017. április 19. 03:25

Átszámítva 84,4 millió forintért venné meg azt a 15,5 hektáros földterületet Eszéken, ahol a grandiózus fociakadémiáját építené fel magyar állami pénz segítségével.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Meglehetősen furcsa körülmények övezik az eszéki 15,5 hektáros földterület értékesítését, ahol Mészáros Lőrinc fociakadémiát építene fel. A beruházás terve és a kinézett földterületre irányuló vételi szándék már azután ismerté vált, amikor a felcsúti polgármester beszállt az eszéki fociklubba, az NK Osijekbe, ezzel a csődtől mentve meg a csapatot. Az akadémia építése olyannyira kiemelt projekt, hogy Orbán Viktor 3,3 millió euró (valamivel több mint 1 milliárd forint) közpénzt adományozott az NK Osijeknek a projektre. Mészárosnak azonban nem maradt már túl sok ideje arra, hogy ne bukja el az egész projektet, a héten meg kell szereznie a kiszemelt földterületet vagy eleshet a magyar állami támogatástól is.

A horvát sajtóbeszámolók szerint az eszéki városi tanács április 18-án kedden délután döntött a földterületre érkezett vételi ajánlat elfogadásáról. Az értékesítés előtt a kikiáltási ár meghatározása érdekében értékbecslést kértek, elsőnek 6 millió kunás (252 millió forintos) árat határoztak meg, amit a tanács nem fogadott el arra hivatkozva, hogy a becslés során nem vettek figyelembe minden jogi paramétert, következőnek ugyanez a szakértő 9 millió kunás (378 millió forintos) értéket állapított meg, amit szintén nem fogadott el a tanács. A harmadik becslés során egy új szakértő végül 870 ezer kunás (36 millió forintos) értéket állapított meg. A helyi hírek alapján az összeg megdöbbentően alacsonynak tűnik még annak fényében is, hogy árterületről van szó magas talajvízszinttel.

Erről a zöldterületről van szó a Dráva jobb partján a hírek szerint
(Fotó: Google Maps)

Ez utóbbi értékből kiindulva a városi tanács végül 2 millió kunás kiindulási árral hirdette meg a földterületet arra hivatkozva, hogy a városi tanács nem köteles elfogadni a szakértők véleményét, saját döntés alapján is meghatározhatják a kikiáltási árat. A pályázatra pedig egyetlen ajánlat érkezett, Mészáros Lőrinc NK Osijek klubjától 2,011 millió kuna (84,4 millió forint) értékben. Ennek elfogadásáról döntött a városi tanács április 18-án délután.

A beszámolók szerint a tanács végül 2 tartózkodás és 27 igen szavazattal elfogadta az NK Osijek vételi ajánlatát a 15,5 hektáros földterületre.

Az idő azonban továbbra is sürgeti Mészárost, hiszen a horvát sajtóban megjelent információk szerint április 23-ig hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy a szóban forgó földterület az ő (az NK Osijek) teljes vagy részleges tulajdonában van. Máskülönben Mészáros projektje bukhatja a 3,3 millió eurós állami támogatást, amit Orbán adott az akadémia létrehozására.

Mészárosnak, mint leendő vevőnek más kötelezettsége is van az eszéki fociakadémiával kapcsolatban. Vállalta ugyanis, hogy a szerződés aláírásától számított egy éven belül elkezdi a beruházást és 3 éven belül el is készül a projekt. Máskülönben Eszék aktiválhatja visszavásárlási jogát függetlenül az építkezés állapotától, ebben az esetben a város 870 ezer kunát fizetne Mészárosnak vissza.

A tervek szerint 50-60 millió kunás (2,1-2,5 milliárd forintos) beruházásról van szó, melynek keretén belül 3500 fős stadiont, 9 sportpályát, éttermet, gyógyfürdőt, wellnes-központot és egy kisebb hotelt is építenének.

Székely Sarolta
mfor.hu