TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Telítődni kezd a mobiltelefon-piac. A Forrester Research előrejelzése szerint Európában a telítettség 76 százalék körül éri el csúcspontját, amikor piacra lépnek a harmadik generációs szolgáltatók.

Európa sok országában a lakosság több mint 50 százalékának van mobiltelefonja -- idézi a Financial Times a Forrester Research elemzését. A telefongyártók megbízásából felmérést végző független tanácsadó cég szerint ez azt jelenti, hogy a piac kezd telítődni. Ezt támasztja alá a Vodafone és a France Telecom napokban közzétett adata, miszerint Nagy-Britanniában a lakosság kétharmadának van mobiltelefonja. Mindezeket figyelembe véve a tanácsadó cég úgy látja, hogy Európában az elterjedtség 76 százalék körül éri el a csúcspontját akkor, amikor piacra lépnek a harmadik generációs rendszert működtető új szolgáltatók.

Ugyanakkor az egyre élesebb árverseny, illetve a harmadik generációs hálózat kiépítésének tetemes költségei miatt csökkenhet a mobiltelefon-szolgáltatók nyeresége a jelenlegi, egy előfizetőre jutó átlag 172 euróról, s ebből 2007-ben akár már veszteség is lehet. Ez kiszoríthatja az új piaci szereplőket, miközben folytatódik a konszolidáció a még megmaradt szolgáltatók között, amelynek eredményeként nagyjából öt nagyobb csoport marad a piacon.

A tavaly karácsonyi értékesítési adatok azonban egyelőre ennek az ellenkezőjét bizonyítják, hiszen Európa-szerte rekordforgalmat bonyolítottak le a cégek. A Vodafone például 1,4 millió új előfizetőt szerzett, s ezzel 11,6 millióra növelte ügyfelei számát Nagy-Britanniában, globális méretekben pedig 13,2 millióval 78,7-re.

Ami a készülékgyártók helyzetét illeti, a Dataquest legfrissebb, a múlt év harmadik negyedére vonatkozó felmérése szerint a világon az említett három hónap alatt közel 104 millió készüléket adtak el, szemben az egy negyedévvel korábbi 98 millióval.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.