3p

Csökkent tavaly a Slovnaft csoport - a Mol szlovákiai leányvállalatának - bevétele éves szinten, és az olajipari vállalat veszteséggel zárta a 2014-es évet - derült ki a cég jelentéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-nek.

A Slovnaft csoport bevételei 2014-ben 4,01 milliárd eurót tettek ki, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A vállalat a tavalyi évet 25 millió eurós veszteséggel zárta, ami részint megerősítette az ágazatban hosszabb ideje tapasztalható bevétel és nyereségcsökkenési trendet, részint pedig azt mutatta, hogy a cégnek a második félévben arányában sikerült visszafognia - az első hat hónap során 18 millió eurót kitevő - veszteség növekedését. Bár a Slovnaft tiszta nyeresége már 2013-ban is csökkent, éves szinten 27 százalékkal, a nyereség akkor még 38 millió euró volt.

Az eredményeket a cég a nyersolaj és az olajipari termékek árának rendkívüli mértékű visszaesésével, valamint a tervezett javítási-felújítási munkálatokból származó kiadásokkal magyarázta. A Slovnaft új pozsonyi polietilén gyártóüzemének építése következtében, a vállalat beruházási költségei a korábbi évek átlagának többszörösére emelkedtek tavaly, 242 millió eurót tettek ki, ami rekord volt a cég történetében.

"A tavalyi évet nagyon összetettnek ugyanakkor reményteljesnek értékelem. (...) Az adott helyzet ellenére nem fogtuk vissza beruházásainkat, amelyek így szlovákiai viszonylatban is nagyon karakteresek és jó kiinduló helyzetet biztosítanak a további évek stabil gazdasági eredményeihez" - fejtette ki a közleményben Világi Oszkár a Slovnaft vezérigazgatója.

A Mol szlovákiai leányvállalata tavaly 5,23 millió tonna kőolajat dolgozott fel ez mintegy tizedével volt kevesebb mint egy évvel korábban. A Slovnaftnál az említett időszakban éves szinten 11 százalékkal 1,27 millió tonnára csökkent az előállított benzin mennyisége, ugyanebben az időszakban évi 15 százalékkal 2,56 millió tonnára esett vissza a gázolaj mennyisége. A vállalat által előállított petrolkémiai termékek mennyisége is csökkent, éves szinten 18 százalékkal, 272 ezer tonnára mérséklődve.

A Slovnaft csoport olajipari termékeinek eladása 2014-ban, éves szinten 8 százalékkal 5,45 millió tonnára esett vissza, ugyanakkor ezek több mint háromnegyede továbbra is az exportpiacokra irányult. A vállalat az exportpiacokon megvalósított eladásai éves szinten visszaestek, a hazai piacon ellenben enyhén, éves szinten 2 százalékkal emelkedtek a vállalat eladásai, 1,51 millió tonnára.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!