2015. július 28. 03:43

A nyári uborkaszezon egyik legérdekesebb epizódja a köztévé új sportcsatornájának az indulása volt. A gyerekbetegségek most is előjöttek, de az M4-et legalább nem csak azért nézték, hogy a bénázásokon röhöghessenek.

Nem kis összegbe, 5,4 milliárd forintba kerül az MTV új csatornája, az M4. A július 18-án elstartolt adó komoly portfóliót szedett össze, hiszen a köztévén eddig is magas nézettséget hozó események, így a Forma-1 vagy a labdarúgó válogatott mérkőzései mellett a Bajnokok Ligája is biztosan magas nézőszámokat hoz majd. A focisták mellett a vízilabda-, és a kézilabda válogatott mérkőzései is itt lesznek láthatóak, de számos kiemelt sportág versenyeit is lehet majd az M4-en követni. Erre a csatornára kerül továbbá a megritkított számú NB1-es futballközvetítések egy része is.

Más kérdés, hogy a nézőknél éppen a focimeccsek verték ki a biztosítékot, hiszen az indulás után előfordult, hogy az előre meghirdetett találkozót nem közvetítették, vagy éppen a műsorújságokban megjelent időpont helyett máskor kezdődött az összecsapás. Technikai hibák, csúszások élő sporteseményeknél persze óhatatlanul előfordulnak, ugyanakkor az M4 – elvileg tapasztalt – stábja ezek kezelésében nincs igazán a topon.


Igaz, a vasárnap késő délután sugárzott körkép így is az 50 legnézettebb műsor közé tudott beférkőzni mind a kereskedelmi célcsoport, mind a teljes lakosságot tekintve. Az M4-en persze nem a bajnokság meccseinek összefoglalója, hanem a Forma-1-es Magyar Nagydíj volt a nagy dobás. Az idei szezon egyik legjobb futamának titulált verseny a tévék előtt ülő 18-49 év közöttiek közel harmadát érdekelte, de a teljes lakosságot tekintve is 28 százalék feletti volt a műsor közönségaránya. Ennél jobb pedig a múlt héten csupán a Barátok között tudott lenni.

Az RTL Klub egyébként több más műsor miatt sem panaszkodhat, hiszen a Dr. Csont című krimisorozat, vagy az Éjjel-Nappal Budapest is a szokásos magas számokat tudta produkálni.

Közben a TV2 háza tájáról is egyre több hír lát napvilágot, illetve szivárog ki az őszi műsorok apropóján. Azt már megírtuk, hogy hétköznapokon a csatorna „nagy dobása” az Ezek megőrültek című „celeb szivatós” vetélkedő lehet, amelynek a szereplőgárdája és műsorvezető párosa is erősnek tűnik. Noha a csatorna átlagát meg kellene ugornia, kevésbé tűnik elsöprő ötletnek a pletykák szerint szintén őszre tervezett főzős vetélkedő, amely az RTL által sikerre vitte Konyhafőnök mintáját követheti. Ennél mi jobb esélyeket adnánk az 50 milliós játszma néven ismert vetélkedőnek, mely korábban már szerepelt a csatorna műsorában, és amelyet - az egyelőre meg nem erősített - hírek szerint Liptai Claudia vezethet majd. A nézettségi versenyben azokat a vasárnapokat viszont már most látatlanban odaadjuk, amelyeken a Sztárban sztár című zenés vetélkedő lesz majd, már csak azért is, mert a pletykák szerint az RTL-től átcsábított Tóth Gabi lehet a műsor egyik szereplője.

Hozzá kell tenni, hogy rá is férne a TV2-re néhány sikeres műsor, hiszen főműsoridőben meglehetősen távolról követi csak az RTL Klubot. A mögöttünk hagyott héten egyébként minden estét (19-23 óra között) megnyert a kereskedelmi célcsoportban (19-49 évesek) az RTL Klub, amelyet a képernyők előtt ülők 19 százaléka nézett átlagosan. A TV2-t a készülékek előtt ülők 9,2 százaléka követte. A Cool így továbbra is közel van a TV2-höz, hiszen a múlt héten átlagosan 7 százalékos szintet ért el. Jó hetet tudhatott maga mögött az F+ (6,6 % SHR) is, a sportműsorok elvesztése viszont érzékenyen érintette a Duna TV-t (3,8% SHR). Más kérdés, hogy így is a Viasat3 előtt maradt a nemzeti főadó, hiszen utóbbi csak 3 százalékos közönségaránnyal büszkélkedhetett a mögöttünk hagyott héten.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.